Единственият победител от цялата тази история е Ердоган. Какво мислят

...
Единственият победител от цялата тази история е Ердоган. Какво мислят
Коментари Харесай

Какво мислят българските турци за драмата около Месут Йозил

" Единственият победител от цялата тази история е Ердоган. " Какво мислят българските турци за драмата към Месут Йозил? Вилдан Байрямова обобщава отзиви за " Дойче веле ".
" Всичко е политика, примесена с доста шовинизъм. Аз го назовавам неонационализъм и Ердоган е неговият татко " - по този начин Вели Шакир, координатор на строящия се в Кърджали високотехнологичен цех, разяснява протичащото се към Месут Йозил в Германия.
" По-логично е да се снима с Меркел "

" Да не забравяме, че преди години Турция не го одобри в националния си тим, а германците го взеха на драго сърце. А по отношение на фотографията му с Ердоган: да не го усуква, че се е снимал просто от почитание към най-високопоставения политик на родината на неговите родители. Щях да го приема за почтен и свободен избор, в случай че се беше снимал с него след изборите ", споделя икономистът. Откога футболната популярност е в услуга на политическите партии и за какво Йозил не помни, че е израснал като надарен футболист в Германия, а не в Турция, пита се той. " След толкоз години в Бундестима по-логично е да се снима с Меркел ", акцентира Вели Шакир и се чуди дали пътят на Йозил продължава на Запад, където е роден и отгледан като състезател, или пък на Изток, където са подготвени да го употребяват за своите нечисти политически цели. " Хак да му е на Месут, не помни кой му даде попрището и къде стана международна звезда, а в този момент се снима с диктатора! От цялата тази история като че ли печели единствено Ердоган, който обра гласовете на гурбетчиите и имигрантите, които доста го харесват, само че не чак до такава степен, че да се завърнат да живеят в Турция ", споделя още Шакир.

 Какво мислят българските турци за драмата към Месут Йозил
© Reuters

Собственикът на огромна плантация с кози в Исперих Еждан Ремзиоглу напомня за турския президент Тургут Йозал, който преди време осинови световноизвестния щангист Наим Сюлейманоглу и по този начин стана любим на българските изселници там. " А помните ли Хакан Шукюр, любимецът голмайстор, какъв брой гласове докара на ръководещата партия в Турция, като стана народен представител? Сега вързаха недостатъци на Йозил, че се снимал с Ердоган ", споделя той и прибавя: " Политиците си подвигат рейтинга с известни спортисти, следвани от милиони почитатели. " Фермерът е уверен, че Ердоган е изискал прословутата фотография с немския национал, а не противоположното.

Той свързва отрицателните настройки против Йозил с " новия остарял тренд в Европа - расизма " и напомня за стената, обкръжила ромския квартал в чешкия град Усти над Лабем. " Бившите соцдържави по принцип ненавиждат турците и ромите. Но в случай че в България дойдат емигранти от Украйна, ще се надпреварват да им оказват помощ. Аз съм израснал в Добруджа и в Лудогорието, само че ме тегли към Турция, към турските традиции и обичаи, въпреки че съм живял там единствено три години ", споделя Еждан Ремзиоглу.

Икономистът от Хасково Орхан Мюмюн напомня, че Йозил е наказвал с голове освен турския народен тим, а и турски клубни тимове, когато е бил в " Арсенал ". " Но като едно от лицата на немския народен тим той би трябвало да се замисли, преди да се снима с изявен единодържец и съперник на светската власт, какъвто е Ердоган. Защото Йозил е поканен за фотография с Ердоган точно като огромен футболист, а не като жителя Йозил ", разяснява Мюмюн. Икономистът ненапълно го оправдава. " Все отново той е футболист, а не политик, с цел да планува всички аспекти и следствията от постъпката си ", споделя Мюмюн. Той е податлив да му повярва и за обвиняванията от футболната федерация. " Благодарение на бежанската и миграционната вълна шовинизмът и национализмът в цяла Европа получиха мощен подтик, а и виждаме какви ги прави Тръмп в Съединени американски щати ", споделя икономистът.

Сблъсък на турския и немския шовинизъм

Запитан дали реакцията в България би била толкоз мощна, в случай че примерно български национал се снима с Путин, Орхан Мюмюн допуска, че на такава фотография малко на брой ще реагират сериозно. А за доста други евентуално ще е горделивост, споделя той. Икономистът акцентира, че в тази ситуация с Йозил са се сблъскали двата национализма - турският и немският. " Турският обаче е подправен с мюсюлмански фанатизъм, до момента в който немският няма толкоз изразени религиозни корени ", прецизира той.

 Какво мислят българските турци за драмата към Месут Йозил
© Reuters

Според него освен мигрантите са причина за възходящата ксенофобия в Европа, а и хибридната война, водена от Русия. " Тя предхождаше и съпътстваше бежанската вълна, като бълваше откровени неистини за издевателства, изнасилвания и убийства, осъществени от бежанци против локалното население ", напомня той. И прибавя: " Йозил въпреки всичко вярно означи: " Когато побеждаваме, съм немец, само че когато губим, съм пришелец. "

Стоматологът доктор Фикри Гюлестан от Момчилград счита, че " от позиция на турците, за които Турция е " ана ватан " (майката родина), няма нищо необичайно или аморално да се снимаш с Ердоган ". " Европейците просто не могат да схванат това. Има разлика сред ценностните системи на Запада и Изтока ", прецизира той.

Ако Йозил беше отказал фотографията?

" Едва ли има турчин, който би отказал фотография с президента на Турция. Ако Йозил беше отказал, всички турци в Германия и Турция щяха да му се обидят. Спортът е част от политиката и политиката е част от спорта. Няма политик, който да не изиска да се възползва от славата и известността на избран състезател ", акцентира стоматологът.

" Когато обаче Германия отпадна, започнаха да търсят отговорните. И ги откриха измежду другите, измежду малцинствата и мигрантите, а Йозил се оказа комфортната цел ", споделя Фикри Гюлестан. " А що се отнася до казуса с интеграцията, той е световен, не е единствено немски, има го и в България ", безапелационен е той. " Случващото се с Йозил сега не е частен случай, а част от казуса с интеграцията на малцинствата - страната правоприемник влага в неговото развиване, а в един миг го възприема като зложелател ", разяснява доктор Гюлестан.

За общинския консултант в Кърджали Кадир Мустафов в тази обстановка държанието на Месут Йозил е обикновено. Няма нищо укоримо в фотографията му с Ердоган, както и в решението да напусне бундестима, споделя той. " Но въпреки всичко Йозил си вкара автогол, футболната му кариера на национал почина. От друга страна, той се трансформира в воин в очите на немските турци, тъй като за тях етническата принадлежност е над всичко ", споделя общинският консултант.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР