Единственият по рода си музей на пещерите и пещерното дело

...
Единственият по рода си музей на пещерите и пещерното дело
Коментари Харесай

Напълно обновен, единственият си по рода си музей на пещерното дело в Югоизточна Европа, очаква туристи в Чепеларе

Единственият по рода си музей на пещерите и пещерното дело в Югоизточна Европа отваря порти за туристически визити след цялостно видоизменение.

39 години след построяването си, Музеят на родопския карст в Чепеларе е изцяло ремонтиран с над 1.1 млн.лв., обезпечени посредством ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегия за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020 година, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие. Проектът „ Интегриран метод за развиване на културни и естествени обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция” (INTEGRA_TOUR), цели да запази и усъвършенства локалната просвета, монументи, естествени туристически запаси и да разпространява форми на туризъм, както и да покаже другите култури, традиции, метод на живот, обичайни познания и занаяти. Музеят е с напълно нов дизайн на всички пространства в постройката и ново съоръжение. Изключително впечатляваща и атрактивна е новата украса, имитираща карстова пещера с отливки. Музейните експонати са ситуирани и аранжирани върху модерни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини. Пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала. Положени са също нови настилки, стенни облицовки и тавани. В стените са вградени ниши за излагане на експонати. Обособено е помещение за сувенири. Подменени са ВиК, електрическата и отоплително-вентилационните съоръжения. Изградени са нови озвучителна и пожароизвестителна съоръжения.

Музеят на родопския карст има богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, разнообразни типове скали и пещерни формирания. В отдела по пещерна палеонтология, са показани какви животни са обитавали пещерите. Посетителите могат да видят възобновен напълно от естествени кости скелет на пещерна мечка, както и част от долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, открита в цяла Европа.

По плана е доставен апарат за холограмни изображения и модулна сцена снабдена с прожектори и озвучителна система. Сцената е ситуирана на пл. „ Олимпийски “, в центъра на град Чепеларе, и ще служи за изнасяне на беседи и осъществяване на разнообразни мероприятия навън.

Извършена е и реорганизация и благоустрояване на пространството към Паметника на починалите във войните чепеларци. Оформена е паркова среда с алеи и стъпала. Изградено е алейно осветяване и скрити в терена ефектни осветителни тела. Изграден е и амфитеатър за беседи навън с места за сядане на гости. Монтирано е съоръжение за светлинно-звуков театър „ Звук и светлина – паметта на Чепеларе “. Представлението подчертава върху величието на историята, на значимите моменти от борбите при освобождението на Родопите, както и върху развиването на Чепеларе през годините и до през днешния ден.

По плана се организира и задълбочено маркетингово изследване на туристическите културни и естествени обекти на територията на община Чепеларе. Разработена е уеб платформа за работа в мрежа на общността. Основна цел е основаването, развиването и популяризирането на портал за палеонтологичната еднаквост на трансграничната зона, в който фенове и професионални палеонтолози могат да контактуват и да си сътрудничат в ученето, науката и така нататък Изработено е смарт телефон приложение, налично за всички консуматори със смарт телефони. На базата на QR кодове e показана информация за туристически обекти с културна и естествена стойност.

Разработена е открита база данни за културни палеонтологични активи на Чепеларе и Просочани, Гърция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР