Единственият път напред е да осигурим на нашите граждани конкретни

...
Единственият път напред е да осигурим на нашите граждани конкретни
Коментари Харесай

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пред „Труд“: ЕС никога няма да е завършен без Западните Балкани

Единственият път напред е да осигурим на нашите жители съответни и ефикасни решения, чрез един мощен и обединен Европейски съюз


Срещата ЕС-Западни Балкани беше оповестена през цялото време на Българското председателство на Европейски Съюз като главен приоритет за протичащите шест месеца; „ Декларацията от София “ към този момент е исторически факт, въпреки и официално видяно да не дава повече на страните претенденти от района за участие в Европейски Съюз повече от едно потупване по рамото. Лидерите на 27-те страни членки и шестимата водачи на съставените елементи на „ Барутното буре на Европа “ за сметка на това се усещаха на място. И защото бяха прекомерно заети с наболелите въпроси, вестник „ Труд “ се обърна към ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни , също в София за събитието. Да обсъдим нещата.


– Господин Таяни, в София сте в границите на самодейността на ротационното Българско председателство на Европейски Съюз, обвързвано с интеграцията на Западните Балкани. Какви са Вашите наблюдения и усещания върху срещите и диалозите, извършени в подтекста на срещата?
– Срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани ни дава опцията да потвърдим връзките сред Европейския съюз и страните от района. Признателен съм на министър-председателя Бойко Борисов за организирането на това толкоз значимо събитие, което ни дава опцията да дефинираме по-близкото ни взаимно съдействие в области като сигурността, миграцията, икономическото развиване и свързаността. Държавите от Западните Балкани се неразривно свързани с Европейски Съюз географски, исторически и стопански. Те към този момент са в границите ни и Съюзът не може да бъде приключен без тях. В предходните ми визити на Балканите постоянно съм подчертавал нуждата на тези страни да бъде дадена сигурна европейска вероятност, в името на стабилността, сигурността и просперитета на целия район. В интерес на всички нас в Европа е да закотвим крепко бъдещето на Западните Балкани за това на Съюза. Процесът на интеграция на тези страни би трябвало да бъде подсилен, в това число с финансови средства, чрез развиването на мрежови инфраструктури, които са фундаментални за взаимната съгласуваност и търговията сред тези страни и Европейски Съюз. За да се стигне до такава степен, идващият бюджет на Европейски Съюз би трябвало да планува фонд, който да подтиква вложенията в страните от Западните Балкани, изключително що се отнася до свързването на хората с местоположението. В тази връзка бих желал да подчертая отличната работа, свършена от европейският комисар по въпросите на цифровата стопанска система Мария Габриел, която постла пътя към намаляването и премахването на таксите за роуминг сред Европейски Съюз и Западните Балкани. Това е един от най-сериозните резултати от тази среща на върха.

– Смятате ли разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани като кратковременен или дълготраен ангажимент и съгласно Вас кои са главните провокации?
– Трябва ясно да посочим на страните от Западните Балкани, че приемането им в Европейски Съюз е необратимо. Закотвянето на бъдещето на района за това на Европейски Съюз е развой, от който всички печелят. От една страна мир, непоклатимост и разцвет за Западните Балкани ще имат позитивен резултат в дълготраен проект върху стабилността и сигурността на целия район. От друга страна, приемането им в Европейски Съюз ще даде подтик на икономическото и общественото развиване в Западните Балкани и ще им даде тласъка да продължат с промените. За да реализираме тази цел, би трябвало да отправим явен и положителен сигнал към страните от района. Не можем да желаеме от тях да ползват промени, които биха им коствали висока политическа цена, без преди този момент да сме изяснили, че въвеждането на тези промени ще докара до приемане в Европейски Съюз. Страните от Западните Балкани са поели ангажимент да почитат изцяло върховенството на демокрацията и закона, както и спазването на човешките права. Важно е, в частност, да се подсигурява че медиите могат да са част от този либерален развой по самостоятелен метод. Тези страни реализираха големи триумфи в гарантирането на самостоятелна правосъдна система и използването на стопански и обществени промени. Това е фундаментално за стягането на битката с корупцията и проведената престъпност. От своя страна Европейски Съюз би трябвало да поддържа желанието на тези страни да бъдат част от Съюза, имайки на разум от самото начало Принципът на конвенционалност. Всяка страна би трябвало да бъде оценена въз основата на личните заслуги, върху основата на уважението на общите критерии. Това значи да дадем предсказуем времеви график за приемането на тези страни, които означават прогрес. Лично считам, че в частност на Сърбия и Черна гора, би трябвало да им бъде разрешено да се причислят към Европейски Съюз до 2015.

– С наближаването на изборите за Европейски парламент следващата година, паралелно на по този начин наречения Брекзит, какво може да потърси Екологичен потенциал, с цел да притегли повече внимание върху вътрешните провокации пред Европейски Съюз и оттова да генерира повече интерес към събитията?
– В Италия, както в доста други европейски страни, виждаме неналичието на същински политически отговори на голям брой въпроси, с които се сблъсква Европа и нейните жители. Липсата на съответен надзор върху процеса на глобализация води до нелоялна конкуренция и до пренебрегване на изискванията за работна среда, данъчно облагане и стандарти за запазване на околната среда. Това в допълнение ощетява тези, които към този момент са били наранени тежко от икономическата рецесия и оказва помощ за разпространението на чувството за обществено неравноправие. В допълнение, неналичието на надзор върху миграционните потоци и съществуването на евтина работна ръка, в допълнение усложняват обстановката за хората в неравностойно състояние. Нараства чувството за неустановеност и яд за бъдещето. Хората демонстрират податливост по-скоро да отхвърлят открития модел, който Европейски Съюз предлага. Нови стени се издигат, наедно с нови граници, в опит да се възпре глобализацията. Изправени сме пред нови форми на шовинизъм и популизъм, които печелят територия из цяла Европа. Смятам, че с цел да се противопоставим на това, единственият път напред е да осигурим на нашите жители съответни и ефикасни решения, чрез един и мощен и обединен Европейски съюз. Нито една европейска страна не може да се конкурира с Съединени американски щати, Китай, Индия или Русия. И тези, които упорстват на този самовглъбен метод, просто приказват неистини. Само в случай че приказваме с единствен европейски глас можем да бъдем чути и да защитим правата на своите жители. Но с цел да реализираме това и да се възправим против популизма и растящия шовинизъм, би трябвало да променим настоящия модел на Европа в по-ефективен и ориентиран към жителите. Нуждаем се Европейски Съюз да бъде по-политически деен, по-демократичен и повече учреден върху солидарността.

– Друга наболяла тематика от всекидневния дневен ред на Европейски Съюз е отбраната на персоналните данни. Екологичен потенциал беше вярно гласен към абсурда с “Кеймбридж Аналитика ” и обществената мрежа фейсбук. Как счита Екологичен потенциал да продължи да подсигурява сигурността на персоналните данни на жителите на страните членки, поради провокациите?
– За да успее да развие изцяло капацитета си, що се отнася до основаването на предпоставки за стопански растеж, основаване на нови работни места и технологическо развиване, цифрова гражданска война се нуждае от независимост. Същевременно с това не би трябвало да забравяме, че свободите на демократичните ни демокрации би трябвало да вървят ръка за ръка с възприятието за отговорност. На интернет колосите не би трябвало да бъде позволявано да работят над закона. Те би трябвало да са обект на същите правила, свързани със отбраната на правата на трудещите се, това на персоналното пространство и тези на потребителите, наедно с всички други компании. Предвид че тези платформи имат държанието на постоянни медии и си пълнят джобовете с доходи от реклами, те би трябвало да носят отговорност за наличието, което разгласяват. Не би трябвало да им се разрешава да си затварят очите по отношение на разпространяването на детска порнография, противозаконните продажби на оръжия, посланията приканващи към радикализиране или расова злоба, терористична агитация, продажбата на подправени артикули или просто разпространението на подправени вести. Европейският съюз към този момент е на фронтовата линия що се отнася до напъните ни да подсигуряваме отбраната на персоналните данни. На 25 май ще влязат в действие нови правила, които апропо вкарват правото да бъдем забравени в интернет, да сме предпазени от “спам ” в електронната ни поща, да бъдем осведомени за потреблението на персоналните ни данни и да бъдем сигнализирани във всеки случай на корист. Мерките, оповестени неотдавна от европейския комисар Мария Габриел, за справяне с подправените вести и акциите по дезинформация, са доста позитивна стъпка напред. Скандалът към фейсбук и “Кеймбридж Аналитика ” е вик за събуждане, подсещаме, че политиците имат обвързване да се борят със злоупотребите.

– И това е несъмнено?
– В сряда Марк Зукърбърг отговори позитивно на апела на Европейския парламент персонално да обясни въпросите, свързани с използването на персонални данни от страна на фейсбук. Надяваме се Зукърбърг да бъде в Брюксел още идната седмица и да има срещи с водачите на политическите групи. Нашите жители заслужават цялостно и в детайли пояснение. Приветствам решението на Марк Зукърбърг да застане пред представителите на 500 милиона европейци. Това е стъпка в вярната посока към възобновяване на доверието.

– В развой на разискване в Европейски Съюз са нови правила към използването на идната Многогодишна финансова рамка (бюджета) за Съюза сред 2021 и 2027, която планува въвеждането на наказателни ограничения за страни членки, които не дават отговор на заложените за участието в Европейски Съюз критерии за господство на закона. България, сходно на Румъния, се намира под Механизъм за наблюдаване и инспекция към този момент 11 години и продължават; мнозина са съгласни, че този метод не реализира главните си цели. Какво е вашето мнение?
– Следващата Многогодишна финансова рамка би трябвало да е основана върху целите на жителите и би трябвало да поддържа правилата на взаимност. Последните оферти на Европейската комисия вкарват някои положителни детайли, само че също по този начин излага аспекти, в чиято област има потребност от усъвършенствания. Смятам, че със системата за използуване на личните запаси, увеличение на средствата за нововъведения, защита и дребните и междинни предприятия, усилването на финансирането на стратегии като “Еразъм ” и ръководство на миграционните потоци изцяло дават отговор на нашите упоритости. Смятам, че е почтено да се свързват заплащанията по съответни фондове със спазването на правила и отговорности, в частност що се отнася до тези страни, които са предната линия в миграционната и бежанската рецесия. Солидарността би трябвало съответно да бъде показвана освен в намаляването на пропастта сред небогати и богати страни, или райони, само че също по този начин би трябвало да приказваме за шерването на отговорността на миграционната рецесия, която визира изключително някои южни европейски страни. Но по-общо би трябвало да подобрим актуалното предложение за увеличение на общия бюджет. Залагането му като 1,1 % от общия Брутният вътрешен продукт на Съюза към момента не е задоволително. Бюджет за равнището на нашите упоритости има потребност от най-малко 1,3 % от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз. Това нарастване не би трябвало да изплаща от нашите жители, а да се финансира посредством лични запаси. Интернет колосите, финансовите преводи и огромните замърсители на околната среда би трябвало да заплащат цената за дейстивята си, с цел да способстват за бюджета на Европейски Съюз. Увеличаването му на 1,3 % от Брутният вътрешен продукт е значително, с цел да разполагаме с нужните запаси да поддържаме модерно и конкурентоспособно земеделие, постоянна териториална и кохезионна политика.

Нашият посетител


Председателят на Европейският парламент Антонио Таяни е италиански политик, роден на 4 август 1953 година в Рим. Офицер е от военновъздушните сили на Италия. В началото на 1990-те той е измежду създателите на партията “Напред Италия ”, ръководена и до момента от Силвио Берлускони. В първия кабинет на Берлускони като министър-председател (между 1994-95 г.) Таяни е представител на премиера. В Европейския парламент влиза през 1994 година и остава член до 2008 година, когато е повдигнат за комисар по въпросите на превоза във втората комисия “Барозу ”. На идната година е преназначен като еврокомисар за промишлеността и предприемачеството. В Европарламента се завръща през 2014 година като един от 14-те вицепредседатели на законодателното заседание, от името на фракцията на Европейската национална партия (ЕНП). С края на мандата на неговия предходник, Мартин Шулц (от Прогресивния алианс на социалистите и демократите) и според неписаното вътрешно съглашение сред европейски десни и леви за равна делба на мандата на председателският пост, на 17 януари 2017 година, Антонио Таяни е определен за ръководител на Екологичен потенциал, на който пост ще остане до края на този мандат на Екологичен потенциал.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР