Единственият път на Северна Македония към ЕС е пътят на

...
Единственият път на Северна Македония към ЕС е пътят на
Коментари Харесай

Дейвид Гиър: Европейският път на РСМ зависи от промяната на конституцията

Единственият път на Северна Македония към Европейски Съюз е пътят на промените. Това значи цялостни промени, както е посочено в отчета на Европейска комисия и отчета за процеса на скрининг. Докладът на Комисията е обективен, откровен и дава справедлива оценка.


Това съобщи посланикът на Европейският съюз в Северна Македония Дейвид Гиър на взаимна конференция с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, във връзка публикуването на отчета на Европейската комисия за напредъка на страната на 8 ноември.

" Ако желаете да се насладите на преимуществата на участието в Европейски Съюз, би трябвало да сте задоволително издръжливи и подготвени. И ние, като Европейски Съюз, би трябвало да сме сигурни, че идвате като сътрудник, който е корав и резистентен. Ето за какво влагаме доста в промени и продължаваме да го вършим. Реформите са безусловно нужни ", посочи Гиър.

" Що се отнася до самия развой на присъединение, във връзка с измененията в конституцията е ясно, съглашението е, че към този момент сме почнали договарянията за присъединение, скринингът върви добре, настояването за пътни карти е подадено. Следващата стъпка е да се върви към договарянията към първия клъстер, а това зависи от смяната на Конституцията. Това са два значими детайла в дълготраен проект и промените, несъмнено, са извънредно значими и в полза на жителите, сподели Гир.

" Продължението на европейския път не е обвързано съответно с този отчет, а с измененията в конституцията ", съобщи от своя страна Маричич. " Трябва и включваме минусите на този отчет и дилемите ни по време на договарянията. Дали ще преминем към идващия стадий зависи единствено от това дали ще създадем конституционните промени ", добави Маричич.

БГНЕС напомня, че в отчета на Европейска комисия се показва, че работата на Народното събрание на РСМ е била помрачена от политическа поляризация, " която се задълбочи още повече, забавяйки приемането на доста закони за промени и значими назначения “.

" Продължаващата поляризация сред ръководещите партии и опозицията попречи на Парламента да действа вярно. Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ интензивно блокира парламентарната работа, което представляваше забележителна спънка за напредъка на законодателната активност на Народното събрание законодателната стратегия ", се споделя още в отчет. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР