Единственият паметник на легендарния хайдутин Кара Кольо откриха днес в

...
Единственият паметник на легендарния хайдутин Кара Кольо откриха днес в
Коментари Харесай

Единственият паметник на Кара Кольо откриха в Тополовград

Единственият монумент на именития бунтовник Кара Кольо откриха през днешния ден в Тополовград кметът Божин Божинов и създателят Христо Дюлгеров. Това стана на тържествена гала, която почетоха заместник-областният шеф на област Хасково Ангел Божинов, ръководителят на Общинския съвет Васил Сяров, общественици, жители, възпитаници и посетители.
Идеята за монумента се родила спонтано през 2013 година от кмета Божинов и създателя - Христо Дюлгеров. Още тогава стартира и дарителка акция за събиране на средства. Паметникът е единствен в страната.

С почетен знак монета кметът Божинов отличи създателят на паметника Христо Дюлгеров, почетен жител, а с почетна грамота членовете на Инициативния комитет, подкепил и спомогнал за реализирането на концепцията – Красимира Ятакчиева, Ангел Крумов, Трифон Ламбов, Веселин Кълвачев, отец Николай Клюнков, донорът Стоян Петров, създателите Николай Дялков и Стойчо Чобанов, създатели на песента " Хайдушки спомен ".
Паметникът бе осветлен от ставрофорен иконом отец Николай Клюнков. В памет на Кара Колю и починалите венци и цветя сервираха Общината, Общинският съвет, публични организации и жители.

На церемонията в центъра на града за пръв път прозвуча авторската ария " Хайдушки спомен " на локалните създатели Стойчо Чобанов и Николай Дялков в осъществяване на читалищната мъжка камерна група в чест на събитието, трансформирало се в празник.
Много митове описват за юначни мъже хайдутували в Сакар планина, само че най-обаятелен е обликът на именитият байрактар на Индже Войвида - Кара Кольо, бродил по сакарския край. Двете именити имена и името на Христо челник са свързани с историята на манастир " Св.Троица " край село Устрем. Признателните тополовградчани имат концепция до паметника до монумента Кара Кольо да извисят растеж и Индже и Христо челник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР