Единственият майстор на кортици в България – пловдивският ножар Кирил

...
Единственият майстор на кортици в България – пловдивският ножар Кирил
Коментари Харесай

Майстор на кортици показва уникати на юбилейна изложба

Единственият занаятчия на кортици в България – пловдивският ножар Кирил Коликов, демонстрира уникати на юбилейната си галерия „ Приемственост “. Експозицията се открива в Регионалния етнографски музей и ще продължи до 17 юни. Сред най-впечатляващите експонати е кортик на противопожарното дело, който се прави за първи път след 09.09.1944 година

 Снимка Агоп Казазян, специалист в региона на историческото късо хладно оръжие и Учредител и Председател на Национално Дружество „ Традиция ”, ще направи  креативен портрет на Кирил Коликов и ще показа модел кортик на противопожарното дело.  

Валя Балканска ще поздрави майстор–ножаря за дългия му креативен път, защото в деня на откриването на изложбата майсторът навършва 70 години. 

Представители от НД „ Традиция “ – Пловдив особено в чест на Кирил Коликов ще изпълнят залп за отдаване на респект.

Оръжейната сбирка е разграничена в два креативен интервала. Почетно  място ще бъде отредено и на сбирката на Димитър Димитров, доайен на ножарите в България и преподавател на Кирил Коликов. 

Учениците на именития пловдивски майстор също ще изложат своите творби и по този начин, образно ще покажат приемствеността в изложбата „ Приемственост ”.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР