Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев беше изслушан от

...
Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев беше изслушан от
Коментари Харесай

Без изненада: Гешев има нравствени качества за главен прокурор, реши етичната комисия на ВСС

Единственият претендент за основен прокурор Иван Гешев беше изслушан от Етичната комисия във Висш съдебен съвет.
Магистратите взеха решение единомислещо, че нравствените му качества дават отговор на условията за основен прокурор на България и че не е уязвил публичното доверие в независимостта на правосъдната власт. Докладът на комисията е качен на уеб страницата на Висш съдебен съвет.
" Обобщеният извод на Комисията „ Професионална нравственос “ към Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет е, че Иван Гешев заместител на основния прокурор при ВКП, съблюдава условията, регламентирани в Кодекса за етично държание на българските магистрати и има нужните нравствени качества, с цел да бъде определен на длъжността основен прокурор на България ", стана ясно след съвещание на Етичната комисия към прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Иван Гешев пък оцени процедурата по желание на основен прокурор, против която стачкуват от дълго време жители, като една от най-откритие и почтени в Европейски Съюз. Той се базира на проучване на Институт " Отворено общество " по тематиката и съобщи, че той е против разделянето на управляващите в страната.
Атаките против него Гешев дефинира като част от работата си. По думите му, митингите против кандидатурата му са разследване от неговата работа, с която е засегнал политически, стопански и престъпни ползи. Причина за недоволството той вижда и в свои медийни изявления.
Според Гешев жителите имат право да изложат своето мнение, стига да не нарушават закона. Той добави, че никой не го е карал да се кандидатира за поста основен прокурор или да работи като обвинител.
В понеделник Комисията по атестирането и състезанията одобри отчет, съгласно който Иван Гешев има нужните професионални качества за позицията.
На 9 октомври Прокурорската гилдия ще разиска отчетите на КАК и КПЕ за професионалните и нравствени качества на претендентите и ще организира гласоподаване за допустимостта на препоръчаната кандидатурата за основен прокурор. А на 24 октомври Иван Гешев би трябвало да бъде изслушан. Три дни преди провеждането на локалния избор ще е и гласуването на единствения номиниран за поста на Цацаров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР