Единственият кандидат за поста подуправител на БНБ и ръководител на

...
Единственият кандидат за поста подуправител на БНБ и ръководител на
Коментари Харесай

Без въпроси от депутатите към новия шеф на Банковия надзор

Единственият претендент за поста подуправител на Българска народна банка и началник на ръководство "Банков контрол " показа концепцията си пред парламентарната бюджетна комисия. Номинацията му бе импортирана от шефа на Българска народна банка Димитър Радев преди седмица. Заседанието на комисията продължи към час, като депутатите не зададоха нито един въпрос на кандидата.

На собствен ред Миленков акцентира, че най-важният кратковременен приоритет е присъединението на страната ни към Европейския банков съюз и валутния механизъм ERM II. Този развой минава през сполучливо привършване на прегледа на качеството на активите и стрес-тестовете в шест български банки - "УниКредит Булбанк ", "Банка ДСК ", ОББ, Първа капиталова банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк.

"Много е значимо да изградим нужната конструкция за непосредствено реализиране на надзорната активност на Българска народна банка в подтекста на надзорните пълномощия и практики на ЕЦБ ", акцентира той в ревюто си. Миленков посочи, че при реализиране на тясно съдействие с ЕЦБ, европейският регулатор ще поеме надзора над редовно значимите за пазара ни банкови институции.

"Ще усъвършенстваме процесите и процедурите за събиране, обработка и подаване към ЕЦБ на статистическа надзорна информация. Без значение дали ще станем част от Банковия съюз на Европейски Съюз, ще е належащо непрекъснато и методично да се развиват процесите и процедурите на рисково основания контрол. Това включва задълбочени разбори и насърчаване на самостоятелни за всяка банка проекти за предварителна защита против рисковете от огромни и вътрешни заеми, за понижаване на уязвимостта от кредитен, лихвен и ликвиден риск ", означи също по този начин претендентът.

Любопитна детайлност е, че Радослав Миленков следва да бъде освободен от Фонда за гарантиране на влоговете. В момента той заема поста ръководител на управителния съвет на фонда.

В дневния ред на Народното събрание е записано, че гласуването на номинацията на Миленков за поста ще се състои в петък (22 март).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР