Единственият европеец с 8 дан по айкидо шихан Кристиан Тисие

...
Единственият европеец с 8 дан по айкидо шихан Кристиан Тисие
Коментари Харесай

Единственият европеец с 8 дан по айкидо шихан Кристиан Тисие: Стивън Сегал пое по друг път

Единственият европеец с 8 дан по айкидо шихан Кристиан Тисие организира през уикенда семинар с близо 200 айкидоки в София. В събитието се включи и Президентът на Международната федерация по айкидо (IAF) Вилко Врисман.

Тисие описа за познанството си с евентуално най-известния айкидист в света – холивудската звезда Стивън Сегал и показа усещания от България и равнището на този спорт у нас.

„ Срещал съм се със Стивън Сегал, когато той стартираше с айкидо. След това обаче той стартира да следва път, който не е моят. Но в случай че можем да се възползваме от неговата известност, с цел да развиваме айкидо, това е добре “, сподели французинът.

Тисие стартира да тренира айкидо през 1962 година като дете в доджото на Жан-Клод Таверние в Париж, следвайки стила на Хироо Мочизуки. Скоро по-късно продължава да тренира при Муцуро Наказоно и получава 2-ри дан едвам 17-годишен. През 1969 година отпътува за Токио и тренира 7 години в Айкикай Хомбу Доджо.

 Снимка: БФ Айкидо

Сред учителите, които са го въодушевили са Сейго Ямагучи, Кисабуро Осава и вторият дошу Кишомару Уешиба. Докато живее в Токио той тренира също кенджуцу (най-общото име на всички техники за работа с катана, изучавани и излъчени от потомство на потомство бойци в средновековна Япония) и кикбокс.

 Снимка: БФ Айкидо

В богатата си биография е работил като модел и учител по френски език в Токио.
Съосновател е на Френска федерация по айкидо и айки будо, основана през 1983 година Член на техническата гилдия, която дава отговор за изпитите за степените дан и за присъждането на документи за преподаване. Кристиан Тисие е част от Международната федерация по айкидо като инструктор по време на конгреси и като механически координатор и демонстратор по време на огромни събития като Световните бойни игри.

„ Идвал съм доста пъти в България, само че за пръв път за толкоз огромен семинар. Приеха ме извънредно топло и благодаря на всички българи, които проведоха това събитие. Бяха събрани доста хора от разнообразни страни, съвсем 200 души. За два дни не може да се научиш на айкидо, само че моята цел бе да покажа пистата за образование. В България има доста положителни експерти и аз още веднъж ги видях по какъв начин работят. Имате и директна връзка с централата в Япония и равнището ви е доста положително. За това по време на семинара работихме главно правилата, които са доста значими при установяване на всяка техника. През тях ние се опитваме да създадем още по-очевидно взаимоотношението с природата. Какво значи отдалеченост, държание, визия, връзка. Бойна, само че въпреки всичко връзка. Какво е уважението и честността – моята и на колегата. И приказваме за сътрудник, който желае да ни сътвори проблем, само че по какъв начин да намерим най-чистия излаз от спора “,

добави Кристиан Тисие.

 Снимка: БФ Айкидо

Председателят на Международната федерация по Айкидо Вилко Вриесман пък посети Национална спортна академия „ Васил Левски “ и се срещна с ректора й проф. Никола Изов. НСА е единственият университет в Европа, който предлага магистърска стратегия по айкидо. Целта на визитата беше да се усъвършенства програмата, направена в съдействие с президента на Българската федерация по айкидо Пламен Юруков и да се сътвори опция за включване в нея на задгранични студенти.

Етикети: айкидоКристиан ТисиесеминарСтивън Сегал
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР