Единственият чуждестранен туроператор, който не е регистриран в Националния туристически

...
Единственият чуждестранен туроператор, който не е регистриран в Националния туристически
Коментари Харесай

Хотелиери настояват Ангелкова да подаде оставка

Единственият задграничен туроператор, който не е регистриран в Националния туристически указател е банкрутиралият „ Томас Кук “. Това съобщи ръководителят на сдружението „ Клуб на хотелиера “ в Несебър Диана Колчева. Според нея с това Министерството на туризма е позволило голяма уязвимост.

"Госпожа Ангелкова би следвало, поради тази позволена неточност, да се излезе доблестно пред българските хотелиери и всички занимаващите се с туризъм и да каже "Да, сгрешихме, цялата администрация на министерството, депозирам оставка за това ". Какво следва? След като не е регистриран по нашето законодателство, ние хотелиерите нямаме никакво съображение, да имаме искания към този оператор. ", разяснява Колчева пред БНР.

Тя е безапелационна, че незабавно българската страна би трябвало да вземе съответни ограничения, с които да подкрепи идващите два туристически сезона. Според нея в този момент е моментът да се понижат летищните такси за нискотарифните компании, с цел да се привлекат доста такива. Трябва да се създадат и пакетни стратегии, с които в страната ни да влязат повече самостоятелни туристи. Колчева разяснява, че е напълно естествено всеки стопански индивид да се стреми към напредък.

„ Когато обаче, пораснеш прекомерно доста, в един миг не можеш да контролираш всичко и стартират да се позволяват недостатъци по веригата. Най-вероятно това се е случило и в „ Томас Кук “. Практика е в международен мащаб, кредиторите да банкрутират компании, тъй като компанията няма положителни стопански индикатори, централните банки са ги натиснали. Случват се такива неща. “, сподели още специалистът.

Британският туроператор Томас Кук разгласи банкрут на 23 септември, откакто не е съумял да откри нужните пари, с цел да продължи активността си, и ще стартира произвеждане по разпродажба. Така се анулират почивките на стотици хиляди клиенти. Властите ще би трябвало да провеждат завръщането в родината на близо 600 000 туристи, клиенти на най-старата туристическа компания в света, от които на 150 000 британци. Това е двойно по-голям банкрут от оповестения преди две години от английската самолетна компания "Monarch ".

Ударът, който сигурно ще понесе цялата туристическа промишленост по света, може да се окаже гибелен за българския туристически бранш. На този стадий стана ясно, че над 50 български хотела ще бъдат наранени от създалата се обстановка. Огромен е рискът, пред който са изправени всички, работили с туроператорската компания, която към този момент спря да заплаща. Загуби за милиони левове, плануват хотелиерите. Реална е заплахата да не получат парите за към този момент осъществените почивки на задграничните туристи, защото в множеството случаи договорите с банкрутиралия туроператор съдържат клаузи за разсрочено заплащане със период 60 дни откакто туристите са напуснали страната ни. Щетите към момента се пресмятат, само че цифрата от 100 милиона към този момент се завъртя в общественото пространство. Това провокира и усилените съвещания сред представители на сектора и министерството на туризма.

Министър Ангелкова разгласи, че сега у нас обитават 5940 туристи на английския туроператор. Посредникът на банкрутиралия туроператор за България Христо Гълъбачев изясни, че по-малко от 10 на 100 от тях са англичани.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР