Единственият човек в света, който навярно има истинско влияние над

...
Единственият човек в света, който навярно има истинско влияние над
Коментари Харесай

Двете сили, които могат да постигнат пробив в Украйна

Единственият човек в света, който вероятно има същинско въздействие над Владимир Путин, е самообявилият се за негов другар Си Дзинпин. Дори издадената наскоро заповед за арест на Путин от Международния углавен съд не спря китайския водач да отиде в Москва.

Китайското въздействие над Москва има два съставния елемент: дипломатическа поддръжка и икономическа взаимозависимост. Китай, чиято стопанска система е втората най-силна в света, към момента не е осъдил съветската инвазия в Украйна. И до момента в който Западът постанова все по-тежки наказания на Русия, Китай прави тъкмо противоположното и непрекъснато уголемява своята търговия с Москва.

Общата им цел: да прекратят господството на Запада

„ Китай в действителност няма никакъв интерес от бруталната нападателна война на Русия “, споделя за Дъждовни води основният редактор на " IP Quarterly " Хенинг Хоф. По думите му войната пречи на икономическото възобновяване на Китай след трите нулеви години на Ковид. Освен това, съдейки по развоя на войната, Пекин рискува да застане на страната на губещия. „ Но Китай се пробва да извлече стопански изгоди от тази война “ - да вземем за пример като купува на ниска цена нефт и газ от Русия. И противоположното: в сложни времена за комерсиалните връзки със Запада Китай се стреми да усили износа си за Русия. Съединени американски щати допускат, че китайският износ за Русия включва и цивилна техническа продукция, която може да се употребява също и за военни цели.

Последицата от това е, че Русия усилва зависимостта си от Китай. А с това Пекин към този момент има такова въздействие над Москва, каквото никой различен сега няма. Така че Си Дзинпин би могъл да убеди съветския президент да постави завършек на тази война, стига да го изиска. Дотук Си е начертал единствено една алена линия пред Путин: потреблението на нуклеарно оръжие, което Пекин счита за недопустимо.

Си Дзинпин на посещаване в Москва при Владимир Путин (21.3.2023)Снимка: SERGEI KARPUKHIN/AFP

Но Китай се управлява от един още по-силен интерес: той се нуждае от Русия като сътрудник за налагането на нов международен ред, в който Западът да не е преобладаващата мощ. Затова за Пекин е доста значимо Русия да не загуби тази война. За Си би било извънредно неприятно, в случай че се провали властовата система на Путин, тъй като това ще е тежък удар и по неговия личен властнически модел на ръководство.

Натиск от Запада

Предишният ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер не чака Китай да направи нещо за преустановяване на войната в Украйна. За Дъждовни води той съобщи, че предвид на влошените връзки сред Съединени американски щати и Китай Пекин сега няма никакъв интерес да понижава близостта си с Русия. „ Ако войната се проточи още дълго и Русия продължи да отслабва военно, стопански и политически, тя ще става още по-зависима от Китай. А това развиване не е по никакъв начин неприятно за Пекин “, твърди Ишингер.

Натискът за подписване на мир затова няма да пристигна от Китай, нито от двете воюващи страни. По-скоро напън се усеща от западните страни, които са сътрудници на Украйна. Населението в тези страни усеща икономическите последствия от войната под формата на дефицит на сила, висока инфлация и бюджетни проблеми.

Джо Байдън и Володимир Зеленски в Киев (20.3.2023)Снимка: Dimitar Dillkoff/AFP

В Съединени американски щати в това време спада готовността за оказване на великодушни помощи на Украйна, заради това, че няма белези за реализиране на мир – освен в обществото, само че и измежду републиканците в Конгреса. Общата отмалялост от войната към този момент се отразява и на американската администрация: неотдавна външният министър Антъни Блинкън за първи път загатна в Конгреса, че Украйна може и да не успее да си възвърне всички окупирани от Русия украински територии, с което на процедура наруши едно табу.

Европа упорства за американско-китайска мирна самодейност

Като най-силен покровител на Украйна Съединени американски щати имат надлежно и най-силно въздействие върху Киев. Китай пък е страната (може би единствената) с толкоз мощно въздействие над Кремъл. На една от срещите на върха на Европейски Съюз министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел прикани американския президент Джо Байдън да се опита дружно със Си Дзинпин да създаде кротичък проект за Украйна. Освен това той увери, че това ще бъде подкрепено и от останалите страни.

Нещо повече: евентуално доста от страните в Европейски Съюз биха предпочели тъкмо това да се случи: двамата огромни играчи в международната политика взаимно да решат казуса сред Украйна и Русия, а по този метод той да бъде решен и за европейците.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР