Единственият банков офис в община Съединение, този на ДСК, ще

...
Единственият банков офис в община Съединение, този на ДСК, ще
Коментари Харесай

Закриват банките в малките общини

Единственият банков офис в община Съединение, този на ДСК, ще бъде закрит до края на годината. Възрастни хора ще би трябвало да пътуват по 25 км в едната посока до Пловдив, с цел да употребяват банкови услуги. За жителите на селата от общината пък дистанцията ще е 40 км, защото някои от тях се намират на 10-15 км от Съединение. Кметът Атанас Балкански е изпратил писмо до основния изпълнителен шеф на Търговска банка ДСК ЕАД, с което моли да преразгледат желанието си. Напомня, че това е единственият банков офис в община Съединение, който дава банкови услуги на популацията, компаниите и административните служби на територията на общината.

Офисът на банката обслужва всички безкасови парични преводи на Община Съединение и приема за инкасиране всички доходи от касовите заплащания на локални налози и такси в общинския център и в кметствата на деветте обитаеми места на територията на общината. Банката обслужва и сметките на две учебни заведения в Съединение и всички детски градини на територията на общината. По банкови сметки се изплащат работни заплати и други типове хонорари и компенсации по трудови и служебни правни отношения на чиновници на общинската администрация, локалните съветници, на служащи и чиновници във всички учебни заведения и детски градини, както и на голям брой компании и институции. Също по този начин на гишетата се изплащат и пенсии.

Кметът декларира подготвеност да окаже нужното подпомагане, с цел да може банковият офис в града да бъде непокътнат. Загрижеността на управника е поради усложнението и неудобството, което ще се сътвори на локалните поданици.

Едновременно с това Балкански е изпратил предложения до други 10-11 банки, като декларира готовността на общината да даде помещение в постройката на общинската администрация, която е с защита против най-малък наем.

" Съединение не е занемарен град и община, тук има доста компании и всяка банка, която желае да работи, може да го направи сполучливо ", сподели Балкански пред " Марица ".

Междувременно стана ясно, че банковият клон на ДСК в Перущица към този момент е закрит.

" Това се случи при нас още по-скоро от Съединение. Останаха единствено два банкомата на ДСК и Сибанк ", съобщи зам.-кметът на община Перущица Йордан Тилев. Той изясни, че общината не оперира с ДСК, само че има неодобрение измежду възрастните хора, които са привикнали да получават банкови услуги или пък постоянно ходили и питали за разнообразни банкови интервенции.

Закриването на банкови клонове бе една от главните трендове на пазара на финансови услуги през 2015 година, напомнят осведомени. Причината за това е все по-бързото нахлуване на банкирането от разстояние, за което не е належащо да се върви на крайници до трезора. Онлайн услугите, а напоследък и навлизането на мобилното банкиране вършат общуването с финансовите институции виртуално и доста елементарно. Въпреки това данните към 2015 година сочат, че едвам 2% от българите употребяват онлайн банкиране. По този индикатор страната ни се подрежда на дъното на класацията в Европа дружно с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. Услугата се употребява най-вече в Белгия и Холандия - от над 70% от клиентите на банките. Средно за Европейски Съюз онлайн банкирането се употребява от 27% от клиентите. Този % за България е прекомерно дребен на фона на 40-те % българи, ползващи интернет.

В същото време България е номер едно по брой банкови клонове на глава от популацията. На 100 000 души у нас се падат 62 офиса на банки. За съпоставяне в Норвегия те са едвам 10, а в Германия на 100 000 души се падат по 14 банкови клона. Показателите единствено на Италия са като тези у нас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР