Единствените в момента, които оказват натиск върху БНТ и БНР

...
Единствените в момента, които оказват натиск върху БНТ и БНР
Коментари Харесай

ГЕРБ: Единствените, които оказват натиск върху БНР и БНТ, са БСП и Демократична България

Единствените сега, които оказват напън върху Българска национална телевизия и БНР са Българска социалистическа партия и " Демократична България ", в случай че някой желае да подава оставка - да подава - това обявиха от ГЕРБ в отговор на обвиняванията на социалистите след подадената оставка на генералния шеф на БНР Андон Балтаков.

Вчера той се разгласи против промените в Закона за радио и малкия екран, който планува смяна на финансирането на двете публични медии - Българска национална телевизия и БНР. Според Балтаков от него липсва уредба за това по какъв начин ще се ръководят те и какъв ще е мандатът на управителните им препоръки. Заради това той подава пред Съвет за електронни медии искане мандатът му да бъде преустановен и изиска оставката на министъра на културата Боил Банов.

По думите на Тома Биков, който показа декларация на ръководещата партия, дебатът се нуждае от сериозен метод, а не от революционен възторг. Той посочи, че по никакъв метод измененията в Закона за радиото и малкия екран не засягат свободата на словото и отхвърли обвиняванията, че върху БНР е оказван политически напън и че въобще е имало признаци за подобен през последната година.

 Шефът на БНР упрекна Боил Банов и екипа му в безочливост и внесе оставка Виж още

" Искам да видя по кое време Балтаков е бил под напън от ръководещите " , съобщи Биков и акцентира, че през последните месеци БНР се държи като опозиционна медия.

" Ние нямаме нищо срещу това, само че, в случай че някой има искания, да излезе да каже кой народен представител от ГЕРБ, " Обединени патриоти " е оказвал напън върху БНР ", прикани Биков.

" Дебатът занапред стартира, не одобряваме, че законът е изработен на мрачно ", сподели още той и означи, че в работната група, която е изработила предложенията за промени в закона, е имало съвсем цялостен консенсус.

Според Биков Балтаков е засегнат, че ще отпадне увеличението на мандата на генералните шефове на БНР и Българска национална телевизия, като и опцията те да назначават управителните препоръки.

" Тези оферти бяха оттеглени под натиска на протестиращите, а не, тъй като ръководещите ги считат за неразумни ", посочи депутатът от ГЕРБ.

Представителят на ГЕРБ напомни, че фонд " Радио и телевизия " в никакъв случай не е работил до момента, тъй като би трябвало да се събира такса от жителите.

" Вие оферирате страната да не дава парите на Съвет за електронни медии и оттова в публичните медии, а да се сътвори още един орган, който да управлява публичните медии ", заключи Тома Биков.

 Министерството на културата отговори на шефа на БНР, който подаде оставка Виж още

По-рано през днешния ден " Българска социалистическа партия за България " се причисли към настояването за оставката на министъра на културата Боил Банов.

" Спрете гаврата с Българска национална телевизия, БНР и с достойните публицисти в тях, както и с цялото българско общество. За повторно в границите на две години ГЕРБ провокира рецесия в БНР. За повторно една от последните останали свободни медии е хвърлена в безпорядък, а шефът Андон Балтаков изиска да бъде освободен от поста си, тъй като Министерството на културата извънредно надменно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за измененията в Закона за радиото и малкия екран. Това към този момент е целенасочена офанзива против БНР ", съобщи Александър Симов, който прочете декларацията на левицата от парламентарната естрада.

" Още по-смущаващ е фактът, че с измененията в Закона за радиото и малкия екран безусловно се поставя намордник на Българска национална телевизия и БНР . Излъчването на тишина в ефир към този момент получава и юридическа маска и се трансформира в държавно управление на цензура ", съобщи Симов.

От Българска социалистическа партия обявиха, че не одобряват анулацията на фонд " Радио и телевизия ". Това е пети опит за премахването му, означи Симов. И уточни, че съгласно новата концепция Съвет за електронни медии става админ на парите за Българска национална телевизия и БНР.

" Промените в този закон се направиха безусловно на мрачно, непрозрачно, а работната група по него заседаваше в изискванията на безспорна секретност. Така и никой не разбра кой е създател на предложенията, какво се цели с тях и какво е мнението на журналистическата колегия ", означи още той.

" Още по-арогантен е фактът, че властта си разрешава и да фалшифицира мотивационното писмо на шефа на БНР, писано за различен законопроект, като го пришие към личното си недоносче. Това е цялостно отнемане на БНР и Българска национална телевизия за ползите на ръководството ", разяснява той.

Симов означи, че още преди две години от левицата са имали предложение, което да направи фонд " Радио и телевизия " в действителност работещ, с цел да подсигурява действителната самостоятелност на БНР и Българска национална телевизия от властта, само че то по този начин и не е стигнало до пленарна зала.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР