Единствената танго опера в историята - Мария от Буенос Айрес,

...
Единствената танго опера в историята - Мария от Буенос Айрес,
Коментари Харесай

Люси Дяковска играе влюбена аржентинка в Пловдив

Единствената танго опера в историята - „ Мария от Буенос Айрес ”, ще бъде изиграна от Държавна опера Пловдив на 13 януари - на уикенда по откриването на Европейска столица на културата. В ролята на трагично влюбената аржентинка ще забележим чаровната Люси Дяковска. От месец и половина певицата е в града и репетира интензивно за постановката.

„ Люси Дяковска има огромен опит в присъединяване в мюзикъли. Зад гърба си в Германия има няколко огромни спектакъла. А танго операта е играна на разнообразни места по света, само че за първи път ще бъде на българска сцена. В нея има доста танц и това я прави много комплицирана. Специални учители по танго ще обучат балетната натрупа. В нея имаме даже и аржентинска танцьорка ”, обясниха от Операта. „ Мария от Буенос Айрес ” ще бъде показана в Дома на културата.

Танго операта е основана от аржентинския композитор Астор Пиацола. Наричат го „ огромния обновител на тангото ” през 40-те години на предишния век. Точно тогава светът се поизморил от буйния танц от крайбрежията на река Ла Плата. Историята за Мария е сюрреалистична и в нея основна роля играе обичайният аржентински инструмент от рода на акордеона - бандонеон. Самият Пиацола свири на него от 8-годишна възраст и е първият, който взема решение да го включи в симфоничен оркестър.

Четири огромни спектакъла и концерта готви Държавната опера под тепетата в месеца на огромното разкриване на Европейска столица на културата. Другата огромна нейна демонстрация ще е на 24 януари. Тогава съставът ще извърши Девета симфония на Бетовен - химна на Европа. Това най-светло произведение от времето на Просвещението ще бъде изпълнено преди дребната кантата на Арнолд Шьонберг - „ Оцелелият от Варшава ”. Така Одата на насладата ще се сблъска с най-мрачния спомен от ужасите на варшавското гето.

Другите два плана на Операта са свързани с джаз и етно музика. На 25 януари ще чуем „ Джазът По/пада в оркестъра ” по плана Imagine на Мирослава Кацарова.

На идващия ден е концертът „ Мистерията ”. В него „ Мистерията на българските гласове ” излиза на сцената дружно с оркестъра на Пловдивската опера.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР