Единствената сума на сделката за изтребители Ф-16 между България и

...
Единствената сума на сделката за изтребители Ф-16 между България и
Коментари Харесай

Проф. Т. Тагарев: Можем да се доверим на президента за цената на Ф-16, но не и на интерпретациите му

Единствената сума на договорката за изтребители Ф-16 сред България и Съединени американски щати, която е известна обществено, е оповестената от Вашингтон – 1,67 милиарда $. Това съобщи пред БНР проф. Тодор Тагарев, боен специалист, дълготраен чиновник в системата и някогашен длъжностен министър на защитата.
„ Считам, че това число не включва Данък добавена стойност, защото този налог се дефинира по български правила и може би оттова се получава сумата, която назова президентът в петък (3,45 милиарда лв. с Данък добавена стойност – б.р.). Други цифри бяха оповестени – към 2,2 милиарда лв., които обаче излязоха дружно с обявата, че не престават диалозите и уточняването на контракта “, акцентира проф. Тагарев.

Той добави, че е излязла информация, че президентът Радев преди десетина дни е изискал цялостния пакет информация за договорката, който е получил: „ И евентуално може да се доверим на неговата оценка, само че не значи, че можем да приемем еднопосочно неговите тълкования на упоменатите суми “.

„ Каквато и да бъде договорката, тези самолети ще бъдат употребявани от военновъздушните сили, няма идеална договорка “, сподели проф. Тагарев във връзка коментара на президента Радев, че „ договорката ще бъде на гърба на Военновъздушни сили, летците и техниците “.

„ Без да имам съответна информация, позволявам, че някои от съответните муниции са понижени като бройки, които ще бъдат доставени. Това не е толкоз ужасно, тъй като ще са нужни години, до момента в който ние овладеем този аероплан за осъществяване на дилемите по надзор на въздушното пространство и да стартираме преодоляването му като платформа за деяние по земни цели “, означи още военният специалист.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР