Единствената опасност би била, това, което ни се предлага, да

...
Единствената опасност би била, това, което ни се предлага, да
Коментари Харесай

Отварят офертата за новия изтребител утре

Единствената заплаха би била, това, което ни се предлага, да не можем да си го позволим, разгласи в особено изявление за bTV зам.-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов във връзка отварянето на офертите за нов изтребител. Той управлява делегацията на МО, която посети за съвещания по даването на идните предложения Съединени американски щати и Швеция.

В плана за капиталов разход, утвърден от Народното събрание, се планува за плана за рационализация на Военновъздушни сили с нов вид военен аероплан, да бъдат отделени 1,8 милиарда лв. с Данък добавена стойност за 8–9 самолета. Като примерна скица е препоръчано машините да се изплащат разсрочено в идващите 9 години.

Първите изтребители с наземното съоръжение, въоръжение и образование, би трябвало да са доставени до 3 години от сключване на контракта. На настояванията за информация са предоставени 15 отговора за нови и използвани самолети от 7 страни. Предстои в понеделник да разберем какъв брой от тях ще отговорят с предложения и ще изпратят документи до 12 часа на обед.

Колко предложения очаквате да получим на следващия ден за нов военен аероплан?


Ако съдим по досегашните контакти с поканените страни и поради моите визити в Съединени американски щати и Швеция, може да кажем, че всички страни доста съществено са се отнесли към нашите претенции за оферти и работят.

Твърдо може да кажем в понеделник в 12 часа, когато изтича срокът за даване на офертите, ще имаме предложения от доста от тези страни, съвсем от всички. Очаквам от всички, най-добре.

Имам твърдо увещание от държавния секретар по защитата на Швеция, че те са приключили подготовката на техните документи в хода на моето посещаване. Консултацията, която извършихме, сподели, че те се интересуват повече от правните и процедурните аспекти, отклкото от военно-техническите, тъй че имаме увещание от Швеция, че тяхна делегация ще връчи предложение по нашето искане.

Искам да благодаря на екипа на МО и Военновъздушни сили. Оценката за качеството на нашето искане за предложение е доста висока съгласно тях. Това е толкоз добре и качествено създаден документ, че за тях доста малко въпроси са останали да бъдат питани в допълнение. Това е обнадеждаващо, че страните ще подадат качествени предложения.

А съвещания или възстановяване на офертите целеше това пътешестване до Съединени американски щати и Швеция?

Това пътешестване и пътуването до Америка целеше съвещания – подкрепяне на нашите сътрудници да приготвят качествени предложения, да схванат нашите условия.

Качествените условия са улеснили и американската, и шведската страна, и уповавам се останалите страни. Подобряване на офертите може да има чак, когато приключи оценката на междуведомствената комисия. Тогава може да има доуточняване на други въпроси и част от тях може да си подобрят офертите. Сега на този стадий приказваме за документи, които те ще връчат. Ние не знаем тяхното наличие. Тепърва ще оценяваме техните оферти, само че не можем да приказваме за възстановяване.

Какво би станало, в случай че някоя друга страна реши да оспорва, че са посещавани Съединени американски щати и Швеция?

Искам да отбележа и да се разбере значителната специфичност, която и шведската, и американската страна, подчертаха. Ние имаме връзки сред държавните управления, комапаниите не са част от преговорния развой. Ние преговаряме държавно управление – държавно управление. Договорите са държавно управление – държавно управление. Ние не се намираме в процедура на поканени компании по закона за публичните поръчки, с цел да могат те да желаят използване на всички порцедури на търговски договаряния, тъй че фирмите ще вземат участие, само че по покана на държавното управление и посредством държавните управления ще ни дават или нова техника или ще вземат участие в ъпгрейда на предложенията.

Не може да има отрицателна реакция – в противен случай, има положителни сигнали за това, че сме били отворени в интервала на офертите, че сме били подготвени да консултираме по въпрос или посредством посещаване.

Беше доста претрупан този конкурс с политически упования, рецензии и т.н . В ъпорсът е оттук насетне очаквате ли този път в действителност да има решение за българските Военновъздушни сили?


Много съществено се надявам, че този път ще имаме резултат. Ето Швеция съобщи, че тя ще ни даде оферта. Това е индикатор, че имайки доста предложения, ние ще можем да създадем осведомен разбор и да се спрем на решение, което може да даде качества на Военновъздушни сили и да можем да си позволим и запаси и да ги осигурим.

Според мен моментът е исторически, тъй като ние не можем даси позволим да отлагаме повече модернизацията на Военновъздушни сили, нито на Сухопътни войски, нито на Военноморски сили и аз се надявам откровено ние в МО да имаме качествени предложения. Единствената заплаха би била това, което ни се предлага, ние да не можем да си го позволим, само че аз чакам, че всички са се съобразили с условията и че ще имаме предложения, които да ни разрешат да стартираме договаряния.

Има наложителни съществени условия в плана за капиталов разход. Какво става , в случай че някоя държав с офертата си не се вписва като цена, период на доставка или наличност?

Поради тази причина, откакто се направи цялостен разбор на всички оценки, ще можем да водим спомагателни диалози по офертите с обособените страните, с цел да получим от тях дефинитивно предложение – по какъв начин те мислят да вземат участие с тези предложения, ще усъвършенстват ли предложенията. Но аз не чакам всички предложения да не подхождат на главните условия. Аз чакам множеството предложения да отговорят на главните условия, дори бих се радвал да сме затруднени, всички предложения да подхождат на главните условия и да избираме сред равностойни предложения коя е най-хубавата.

Зависи ли от индустриални решения и потенциал да бъдат доставени тези самолети до 3 години? Мисля, че срокът за доставка е до 2024 окончакетлно, само че първоначално?

Аз приказвам за основоното условие да ги доставят до 2024 година, както схемата на заплащане, по този начин и времето, би могла да се договаря. Тя не въздейства на окончателната дарба. Би било недопустимо за нас, в случай че някои не може да достави 8 самолета до 2024. Тогава това би било спънка.

Има ли периоди комисията, която ще проучва офертите , да се произнесе и какви биха били процедурните решения , в случай че има пролонгация?

Единственото незнайно, тъй като споменахте пролонгация, в случай че някоя от страните се възползва от оповестената в настояването за предложение опция за удължение на периода, в случай че не се е справила с подготовката на документите – тогава ние би трябвало да се произнесем и да обявим финален период и след този финален период, би трябвало още веднъж да отворим офертите. Ние ще би трябвало да спрем отварянето на офертите – аз не желая да изпадаме в тази догадка. Надявам се на следващия ден в 12 часа всички поканени страни или да дават оферта, или тези, които са сметнали, че не покриват изискванията, да не дават. Но ние имаме процедура заложена в настояването за предложение.

Да се надяваме най-малко тези , които сте посетили да дават?

Аз имам твърдо увещание, че тези, които сме посетили, както и други, че ще дават предложения, въпреки всичко имаме 6 страни. Съединени американски щати – нови или остарели F 16 и F 18, от Швеция – остарели или нови „ Грипен”. Мога да кажа, че Швеция с огромна възможност ще уаства единствено с предложение за нов аероплан. Имаме Италия „ Eurofighter”, Франция –„ Rafale” и втора употреба F 16, попитали сме Португаля и Израел. Три месеца през лятото администрацията на тези министерства е работила за нас. Работата е доста обемна и редица експерти работят дълготрайно във времето на отпуските. Затова желаеме да отдадем почитание на всички, които ни дават оферта и ние желаеме транспарантно, умело да проучваме тези предложения и да вземем осведомено решение.


Ще има ли класиране на тази предложения?


Трябва да има логичност, и в случай че ги преглеждаме в подтекста на условията, и те дават отговор, няма по какъв начин да класираме. Трябва да има оценка кои предложения покриват главните условия, и кои не покриват. Кои предложения биха се подобрили, и чак най-после, комисиите да вземат решение коя оферта от няколкото покриващи условията е най-хубава.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР