Единствената община, която е планирала доброволни приемни семейства, е община

...
Единствената община, която е планирала доброволни приемни семейства, е община
Коментари Харесай

„Социално подпомагане“ във Враца промени профила на приемните семейства

Единствената община, която е възнамерявала доброволни приемни фамилии, е община Борован - 2 фамилии. За Борован са препоръчани и 6 професионални приемни фамилии. Община Бяла Слатина е възнамерявала 4 професионални приемни фамилии,община Враца – 9 фамилии. „ Бройката за Враца е повишена, само че ще уважим предлагането на общината “, разяснява Мария Търнавска, началник на обществената работа. Миналата година във Враца са били 9 фамилии, само че са одобрени едвам 2 от тях.Тази година с оглед динамичността на приемната грижата, одобряваме цифрата, препоръчана от Общината “.
В Криводол и Козлодуй фамилиите са 3, в Мездра 5, Мизия – 2, Оряхово – 3, в община Роман – няма интерес към този тип приемна грижа. Общо за региона – 37 приемни фамилии и 2 доброволни.
Комисията по приемна грижа на свое съвещание взе съответни ограничения за приемни фамилии, в които няма настанени деца повече от половин година и реши да се внесат промени на профила им. Ако те не желаят да трансформират своя профил,то Комисията ще прави предложение за изтриване профила им като приемни фамилии. Тези, които желаят краткотрайно да преустановят своята активност като такива, ще бъдат документално уведомявани от РДСП Враца, че този интервал, в който не дават приемна грижа не може да бъде повече от 1 година, след което ще бъдат заличени от регистъра на одобрените приемни фамилии. Друга мярка е да се одобряват заявки от приемни родители единствено при положение, че са декларирали избрана възраст на настаняваното дете от 0 година или от 14 година Идеята е да бъдат одобрени единствено такива фамилии, от които действително има потребност. Най-голям дефицит има за деца в бебешка възраст. Областният екип по приемна грижа има за цел да изследва и набере 17 приемни фамилии, които да са подготвени и одобрени за развъждане на дете от 0 година Целта е да бъдат одобрени 40 приемни фамилии в област Враца, к оито да са подобаващи за развъждане на бебета.
Нова мярка е тази, обвързвана с това, да не се одобряват заявки от кандидат- родители, които са декларирали желания за пол на детето . „ Относно жилищните условия, при които се отглежда детето, оригиналност е, че материално-битовите условия би трябвало да се поправят. След приемане на първото заплащане, смейството е задължено да стартира поетапно възстановяване на стаята или пространствата за развъждане, тъй че да се сътвори такава база, съответстваща на потребностите на детето и актуалните стандарти за даване на услугата приемна грижа “, съобщи М.Търнавска.
Съвет по осиновяване е вписал в регистъра си общо 113: 52 здрави деца и 61 с увреждания. През първият месец на 2019 година са вписани 2 деца, на възраст от 2-4 години, здрави. Веднага са избрани подобаващи осиновители и се чакат молбите за осиновяване. Общият брой претендент осиновители за област Враца са 17, с струпване през всички години. Едно ново семейство е вписано през м. януари.За страната тази цифра е 1417, като нови 67 фамилии са регистрирани през януари т.г.Осиновените деца посредством Министерство на правораздаването са 2, а на 5 съвещания са прегледани 8 случая на деца за осиновяване. Само едно дете с увреждане е осиновено в област Враца. В чужбина фамилиите нямат специфични желания, касаещи здравето или степента на увреждане на децата, разяснява Мария Търнавска.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР