Единствената концертна зала в Бургас, която е паметник на културата,

...
Единствената концертна зала в Бургас, която е паметник на културата,
Коментари Харесай

Музиканти репетират в рушаща се концертна зала в Бургас

Единствената концертна зала в Бургас, която е монумент на културата, се разрушава. Заради окаяното положение, в което се намира, концерти в нея съвсем не се организират. Музикантите от оркестъра на операта обаче не престават да репетират там, заради липса на друго място с подобаваща звучност, оповестява БТВ.

Михаил Николов, който е контрольор на оркестъра, уточни, че преди година парче от мазилката на тавана е паднало в краката им по време на подготовка. "Таванът беше паднал върху инструментите, пристигнаха, закърпиха го, само че това ще се повтори ", безапелационен е Симеон Кавалджиев.

Опасно е и за публиката на балкона.

Мария Яръмова - комендант на концертната зала се притеснява и от късо съединяване. „ Имаме електрически тела по стените, където е навлязла водата, може да стане късо съединяване. Някога затворените прозорци, мисля, че са от гипсокартон, и те са напоени много с вода и са се обрисували. Някога може да решат, че би трябвало да паднат, което е тъкмо зад музикантите ".

В огромната репетиционна парчета падат всекидневно от тавана. Кофи стопират водата да не се стична на сцената … ненапълно. Главният диригент на бургаската опера Иван Кожухаров разяснява, че се чудят къде да стачкуват, че работят в риск.

Сградата е архитектурен монумент на културата от 30-те години на предишния век и е част от музикалната история на Бургас. Пукнатините се усилват преди няколко години при построяването на под земята паркинг в региона. Тогава обаче пари се намират единствено за непълен ремонт на прозорците.

"Всички доста бяхме въодушевени, че нещо се случва в залата, само че средствата стигнаха до там - да се смени дограмата. Не са обърнати прозорците и при дъжд водата напряко влиза в постройката и си тече по стълбищата ", споделя Мария Яръмова.

Сега има направен план за повсеместен ремонт.

"2,5 милиона ще коства ремонтът. Предвидено е да бъде извън ремонтирана постройката, както и от вътрешната страна главен ремонт, в това число и с действия по градивното подсилване ", изяснява Йорданка Ананиева, която е зам.-кмет по обучение и просвета. Парите за ремонта би трябвало да бъдат отпуснати от Министерството на културата.

От Министерството на културата показват, че са обезпечили 30 000 лв. за изработването на плана. Как ще бъдат обезпечени парите за ремонта не излиза наяве. Междувременно музикантите не престават да репетират в срутващата се постройка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР