Единствената жена в света носителка на най-високата математическа награда е

...
Единствената жена в света носителка на най-високата математическа награда е
Коментари Харесай

Почина единствената жена носител на най-престижната награда за математика

Единствената жена в света носителка на най-високата математическа премия е умряла от рак на 40-годишна възраст, заяви нощес Станфордският университет, представен от ДПА.

Родената в Иран Мариам Мирзахани е била удостоена с Медала на Фийлдс - считан за математически еквивалент на Нобеловата премия - през 2014 година и е единствената жена в 80-годишната история на премията на името на канадския математик Джон Чарлз Фийлдс (1863-1932), напомня Българска телеграфна агенция.

Мирзахани, която е професор в Станфорд от 2008 година, е обяснила кривите повърхнини, употребявайки " теоретичната математика, която наподобява като непознат език за хората отвън математиката: модули на риманови повърхности, доктрина на Тайхмюлер, хиперболична геометрия, ергодична доктрина и симплектична геометрия ", са споделя в известието на университета. Въпреки теоретичния си темперамент нейната научна активност оказа влияние върху физическите изследвания за това по какъв начин е зародила вселената и в други клонове на математиката като проучванията на простите цифри и криптографията, обявиха още от Станфорд.

Мирзахани демонстрира заложбите си като ученичка в Иран. Тя става първата иранка, спечелила интернационална математическа олимпиада, след което продължава образованието си в Съединени американски щати. Медалът на Фийлдс (с парична равноценност 15 хиляди канадски долара) се връчва на учени под 40-годишна възраст през четири години по време на Международния математически конгрес, съобщи ДПА.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР