„Единствената гражданска организация, която не беше допусната (до заседанието на

...
„Единствената гражданска организация, която не беше допусната (до заседанието на
Коментари Харесай

Мая Манолова пред ФАКТИ: Аз съм последния потърпевш от шайката на Борисов

„ Единствената гражданска организация, която не беше позволена (до съвещанието на Комисията по правни въпроси) е Изправи се.БГ. Аз с моите сътрудници, които искахме да участваме в това извънредно значимо съвещание на Правната комисия, тъй като изборните промени, които се канят да създадат депутатите в действителност са атентат против честността на изборния развой и трябваше някой да им каже в очите, че в случай че не държавна измяна, всеки един от тях прави измяна против народа си, приемайки правила безусловно дни или месеци преди изборите и макар националния яд, който се излиза по улиците ".

Това сподели Мая Манолова пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ .

" Трябваше някой да каже непосредствено в очите, че тези промени на Изборния кодекс са безусловно ненужни, че претекстовете им са безусловно подправени. Няма никаква нужда да се пипа Изборния кодекс с изключение на поради скрити партийни цели, а те са практическа анулация на машинното гласоподаване, практическа анулация на преференциалния избор, удължение на изборния ден от 12 часа на 48 часа, т.е. от два дни и една нощ, смяна в изборните протоколи, тъй че по-трудно да можеш да ги хванеш в лъжите и измамите, които ще създадат и ограничение правата на наблюдаващите. Това са по своята същина най-опасните промени, за които вратата е необятно отворена, тъй като планът на ГЕРБ през днешния ден е събрал болшинство на Правната комисия.

Трябваше някой да им го каже в очите и ще намеря метод да им го кажа, в това число и на следващия ден пред Парламента, че даже обезпечаването на кворум на съвещание, на което ще се разискват и вършат такива промени е закононарушение против вота на българските жители, е посягане върху изборните и политическите права и това е умишлено посягане.

Тъй като това е характерна материя, не всеки жител или дори публицист е задължен да знае текстовете на Изборния кодекс и в действителност това, от което ги е боязън е някой да ги разобличава с обстоятелства и причини. Самото говорене, че видите ли, доста е неразбираем Изборният кодекс, с машините, пък какви би трябвало да бъдат, по какъв начин да се доставят - към този момент на евроизборите бяха доставени 3000 машини при тези текстове на Изборния кодекс и няма безусловно никакъв проблем. ЦИК към този момент го е правила, също така ЦИК имаше една година, защото тези текстове, които споделят, че ще има единствено машини във всички секции, които са с над 300 гласоподаватели работят от август предходната година.

Една година имаше ЦИК, една година имаше Томислав Дончев. Тези хора - Дончев, председателката на ЦИК, членовете на Правната комисия, би трябвало да носят персонална отговорност, тъй като този път на тези избори измамите няма да минат просто по този начин. Аз съм последния пострадал от шайката на Борисов - от метода, по който организираха изборите в София. Тези избори към този момент са минали, само че тогава си дадох дума, че няма да им разреша да откраднат още един път вота на българския народ ", сподели Манолова.

" Всеки един от депутатите, който обезпечи легитимност на това пленарно съвещание, който обезпечи кворум, който се записва, с цел да има кворум при разискването на тези промени в изборния кодекс, ще бъде изваден персонално с името и фотографията. Физическите реализатори на тази мокра поръчка против българския народ просто няма да останат безнаказани ", безапелационна беше Манолова.

На въпрос на Лили Маринкова за методите за гласоподаване на българите в чужбина, Манолова отговори: " Докато Борисов е на власт, в никакъв случай няма да има електронно гласоподаване, тъй като той не може да манипулира, да купува, да натиска, да мачка българите зад граница. Просто не може. Този избор не е следен. Той е непредвидим. Това ще бъде избор по съвест. Той няма по какъв начин да завоюва избор при почтено съревнование ".

" Тези хора в своята безочливост забавиха в действителност публичната поръчка по подобен метод, че през днешния ден ръководителят на " Информационно обслужване " да си разреши да каже по една телевизия: " Избирайте сами какво желаете - предварителни избори или машинно гласоподаване ". Как не го е позор! Как не го е позор него, по какъв начин не го е позор Томислав Дончев, който дава отговор за доставката на машини! ", сподели Манолова.

" Ако си мислят, че тази групова безнаказаност ще продължава до безспир, просто този път са се объркали. Наистина ще има проверка ", добави Манолова.

На въпроса на Лили Маринкова какви ще бъдат бъдещите сътрудници на Манолова, тя отговори: " Изправи се.БГ ще взе участие в идните, сигурна съм, че те ще бъдат предварителни избори. Въпрос на време е просто тази тайфа, управлявана от Борисов да бъде изметена ". " Решихме, че няма да вършим партия ", добави тя.

" Създава стеснение, само че сякаш партиите безусловно справедливо се компрометираха българските жители. Едно от предложенията, които ние ще създадем в идващия Парламент при смяна в Конституцията ще бъде цивилен организации, цивилен комитети да могат да записват кандидатски листи на локални избори, на парламентарни избори ", сподели Манолова.

" Всеки един от хората, които са в нашата партньорска мрежа е или ръководител, представител на предприемчив комитет, които има своя идея, или деен жител, който се бори против корупцията, против изсичането на горите, против безводието, против мръсния въздух, за това да не се вършат съоръжения за отпадък - всеки има своята идея. Хора със обществени дела, майките на деца с увреждания, представители на здравното съсловие ", сподели още тя.

На въпроса на Лили Маринкова по какъв начин ще се редят изборните листи, Манолова отговори: " Ние ще записваме цивилен листи, в който ще се включат доста младежи, доста дейни хора, също по този начин потвърдени експерти. Ще се включат и доста хора, които участваха в митингите в страната, хора, които са излезли на площадите. Всъщност това е, съгласно мен, шансът на България - тези хора, които излязоха на улицата, нашите деца да се включат в действителната политика. Аз имам голямо доверие и почит към това потомство и имам вяра, че те са тези, които ще могат в действителност действително да трансформират нещата, а ние ще им дадем късмет. Ще отворим нашите листи за тях. Ние нямаме партийни задължения ".

Лили Маринкова разяснява, че около чуването в Европейския парламент, което се случи в петък и държанието на Анна Джумалиева - ръководителя на Комисията за отбрана от дискриминация, излиза наяве какъв брой институции са завладяни от ГЕРБ. " Да, в един миг става невероятно да си вършиш работата. Аз си подадох оставката (като омбудсман), защото аз можех да вземам участие в локалните избори, като всички да си взема заплатен или неплатен длъжностен отпуск, само че по този начин или другояче оставането ми с едни хора, които по всякакъв начин блокираха моята работа и ми дадоха да схвана, че в случай че не съм им прислужник, няма да мога да направя нищо за жителите, нямаше никакъв смисъл ", сподели Манолова.

На въпроса на Лили Маринкова какво ще стане със самата партия ГЕРБ без Борисов, Манолова отговори: " Ако ги оставим да вземат участие в идващите избори с разпоредбите, които постоянно ги вършат спечелили, те ще се възпроизведат. Не мога да не кажа, че има честни хора и там и на тях им е не по-малко неприятно чекмеджетата с кюлчетата и с пачките на техния водач, прострян по очи в спалнята да се трансформира в признака на корупцията в България. Аз мисля, че тези хора, защото имам връзка - с изключение на тежката възбрана въобще с мен да се поддържа връзка, въпреки всичко отново има хора от ГЕРБ, които я нарушават, доста хора не се усещат удобно. Просто ги е позор ".

" Ако Българска социалистическа партия е съпротива, би следвало да напусне националното събрания ", сподели Манолова в края на диалога.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР