Единствената гнездова колония в България на далекосеверния вид Голям нирец

...
Единствената гнездова колония в България на далекосеверния вид Голям нирец
Коментари Харесай

Птица отпреди ледниковата епоха гнезди в язовир Боровица

Единствената гнездова колония в България на далекосеверния тип " Голям нирец " се намира в кърджалийския язовир " Боровица ". Предполага се, че толкоз на юг типът е реликтен и се е запазил отпреди ледената ера. В последните години се усилва броя на зимуващите тук птици. Това откри и извършеното преди дни среднозимно броене на водолюбивите птици по поречието на Арда и водните басейни в Източните Родопи.

Христо Христов, специалист от фондация " По-диви Родопи ": Големият нирец в последните години зимува в " Студен бунар ", тази година бяха повече бройки. Ние допускаме, че това са птиците от язовир " Боровица ", тъй като там има гнездова колония на този тип, една от най-южните.

По принцип той е извънредно северен тип, обаче на Балканкия полуостров има дребна неповторима популация на Преспанското езеро, Македония, където учените считат, че е реликтна популация, оживяла отпреди ледниковия интервал. Напоследък наподобява, че същата популация се е разраснала и има в Сърбия още една колония и тази в язовир " Боровица ". На " Боровица " се развъждат. Това е единственото място в България, където този тип се развъжда.

Сред по-интересните, редки и предпазени типове, следени по време на преброяването, с изключение на Голям нирец, са и Къдроглав пеликан, Кафявоглава потапница, Шилоопашата патица, речна чайка с лятно брачно оперение, сподели още Христо Христов, специалист във фондация По-диви Родопи. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР