Единствената гнездова колония на големи корморани по Северното черноморие е

...
Единствената гнездова колония на големи корморани по Северното черноморие е
Коментари Харесай

Сеч унищожи гнездата на защитени корморани

Единствената гнездова колония на огромни корморани по Северното черноморие е унищожена, предаде NOVA.

Над 180 двойки птици са изгубили своето поколение, откакто гората, в която гнездят на брега на Дуранкулашкото езеро, е изсечена. Имотът е частен, само че попада в " Натура 2000 ", по тази причина е обект на по-специално внимание.

Липсата на гората, в която гнезди колонията от корморани, е открита от екип на Българското сдружение за отбрана на птиците точно на Гергьовден.  " Имаше 180 гнездящи двойки със заети гнезда. Повечето от птиците няма да се развъждат тази година. Те към този момент са изгубили потомството си. Не чакахме, че ще се случи нещо сходно. Не предполагахме, че ще бъде изсечена гората. За страдание, този вандалски акт се е случил по време на гнездовия сезон, което значи, че потомството на кормораните е починало.

Част от птиците са се преместили на дребен остров, само че той е на доста лимитирана повърхност. Това място не е уместно за корморана. Това място беше най-подходящо за тях ", обясни Михайл Илиев.

За последните 10 години това е втори случай, при който типът е заплашен. Преди години дърветата в региона още веднъж са били изсечени. Имотът, в който се е намирала гората, попада в " Натура 2000 ".

Той е закупен от частно лице предходната година. Община Шабла е продалата 30-те декара за към 100 000 лв., а по план би трябвало да бъде издигната ботаническа градина. От инспекцията все още се открива, че няма на никое място капиталово желание за сечта, която е осъществена.

Не са известени нито Регионална инспекция за опазване на околната среда, нито Изпълнителна организация по гори, нито Община Шабла. По случая към този момент е направена инспекция, като се чака да излязат резултатите от нея.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР