Единствената фабрика за духано стъкло в България, която намира много

...
Единствената фабрика за духано стъкло в България, която намира много
Коментари Харесай

Стотици посетиха Музея на стъклово във Варна в Нощта на музеите и галериите

Единствената фабрика за духано стъкло в България, която намира доста покрай морската ни столица - в град Белослав, се включи в Нощта на музеите и галериите. На 18 май освен варненци, само че хората от цялата страна посетиха гратис Музея на стъклото и имаха опцията да се срещнат с историята на фабриката и дейностите, които се правят в нея.
Музеят е разположен на брега на Белославското езеро, на мястото, където през 1893 година е открит първият стъкларски цех в България. В момента там се намира индустриалната база на фирма  " ИНХОМ ", която е единственото дружество, което през днешния ден се занимава с производството и обработката на стъкло. 
В Нощта на музеите посетителите имаха опцията да прегледат цялата фабрика- както функциониращите сега елементи, по този начин и нефункциониращите. В една от залите са раположени красиви експонати, създавани в Белослав от 1893 до 1989 година. " Стъклената река " която се намира в остарялата индустриална част на музея, ни води към 2016 година в залата приютила модерното изкуство. Там посетителите имаха опцията да се насладят на творби от стъкло на студенти и техни преподаватели.
Една от най-интересната част за всички бяха демонстрациите онлайн. Пред посетителите майстори духачи с лекост обработваха нагорещеното до 1200 градуса стъкло и за минути извайваха уникални и доста красиви форми. 

Обиколката в Музея на стъклото включваше и влизане в същинска " замръзнала " стъкларска пещ, където след години работа, са се оформили причудливи форми и цветове. От фабриката бяха помислили и за най-малките, които имаха опция да творят в соециална работилничка, където сами да изрисуват стъклено произведение, което по-късно да вземат за спомен вкъщи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР