Единствена от държавите в ЕС България се престори, че не

...
Единствена от държавите в ЕС България се престори, че не
Коментари Харесай

Пратеник на Нинова злепоставя България в Женева

Единствена от страните в Европейски Съюз България се престори, че не забелязва вредното въздействие върху международната търговия на съветската агресия в Украйна. Заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев, който показва нашата страна в Женева на 12-ата министерска конференция на Световната комерсиална организация (СТО), не посмя да спомене нито Русия, нито Украйна в своето. Пратеникът от министерството на вицепремиерката Корнелия Нинова събра кураж единствено да означи, че " сме изправени пред несравнима антагонистична обстановка ", което би трябвало да насочва мислите на по-досетливите към войната в Украйна.

България подчертава върху ковид-19, енергийната рецесия и плахото икономическо възобновяване след пандемията като фактори, които пречат на нормалните търговски връзки. За разлика от нея всички други страни от Европейски Съюз, както и Европейската комисия (ЕК), ясно назоваха източника на най-големите паники за свободната търговия в света. От името на Европейска комисия заместник-председателят Валдис Домбровскис сподели:  " Сега сме изправени пред втора световна рецесия: бруталната и противозаконна експанзия на Русия против Украйна. Тази война донесе пагубни загуби на живот и човешки премеждия на Украйна. Това съставлява основно предизвикателство пред учредения на правила интернационален ред. Ето за какво работим с нашите сътрудници, с цел да подсигуряваме, че поддръжката за Украйна е на видно място в актуалната среща на СТО ". 

Даже Унгария, която се стреми да резервира търговски връзки с Русия в областта на енергийните доставки, счете за належащо да означи, че изразява   " дълбока горест от опустошителните човешки загуби " и удостоверява " цялостна взаимност с народа на Украйна ". Унгария се стреми да улесни украинския експорт, както и преноса за експорт
от Украйна до международните пазари, увери унгарският представител.

Най-остро бе изказването на пратеника на Украйна, който в авансово подаденото си документално мнение, загатва Русия изписана единствено с дребна писмен знак като израз на пренебрежение към нея. Той уточни, че експанзията е нанесла вреди за 600 милиарда $ досега, а блокираният експорт на зърно е основал опасност за 400 млн. души по света, които разчитат на уккраински храни.

Освен от България тематиката за войната бе пренебрегната от Русия, както и от Сърбия, която отхвърля да се присъедини към глобите на Европейски Съюз.

Конференцията на СТО бе след 5-годишно спиране, като последната среща бе в Буенос Айрес през 2017 година След нея трябваше да има конференция през 2020 година в Казахстан, само че пандемията от ковид-19 ѝ попречи. Затова на срещата в Женева, която продължава от 12 до 15 юни, символичен съпредседател е Казахстан. В организацията вземат участие 164 страни, като основната им цел е да понижат изкуствените спънки пред международната търговия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР