Единствен Неофит от митрополитите се спираше при дядо Добри и

...
Единствен Неофит от митрополитите се спираше при дядо Добри и
Коментари Харесай

Епископ с унищожителни думи за митрополитите с ролекси и лимузини

" Единствен Неофит от митрополитите се спираше при дядо Добри и преди да стане патриарх. Той си го обичаше. Хората не го видяха, само че той подпъхна 5 лева на дядо Добри на погребението, каквито са традициите на доста места у нас ". Това показа свещеник Тихон пред " България Днес " и в книгата " Дядо Добри - светецът от Байлово ". Бившият предстоятел на храм-паметника " Св. Александър Невски " е измежду най-близките хора на светеца от Байлово години наред и може да се счита за негов " изобретател ". Тъкмо той споделя пред публицисти преди осем години за задачата на безсребърника и че беловласият дъртак е най-големият донор на патриаршеската катедрала със своите 35 700 лв..

" Владишките одежди костват минимум 1200 лева Някои митрополити носят часовници " Ролекс " и се возят в лъскави лимузини. Трябва да си доста огромен нарцис, с цел да го правиш. И кой от тях, минавайки около дядо Добри, ще желае да се спре до него? На фона на всички язви в църквата кой ще тръгне да води война с дядо Добри? Кой желае да му държат огледало пред лицето и да му кажат - виж какво правиш ти, по какъв начин си се накиприл със скъпи одежди, и какво прави дядо Добри? Сравнението боли ", споделя духовникът.

Според него въпросните язви са породени най-много по комунистическо време. Дългата ръка на Държавна сигурност управлява висшите клирици, а доста от мрачните секрети изплуват едвам през днешния ден. Именно те отдръпват доста от митрополитите към същинската религия и това те да се стопират пред дядо Добри и да го почитат по този начин, както го прави патриарх Неофит, безапелационен е свещеник Тихон.

" Когато на старите владици им разкриха досиетата, че са били сътрудници на Държавна сигурност, те не се разкаяха. Дори не споделиха да вземем за пример - натискаха ни, за положителното на църквата направихме взаимни отстъпки. Никой нямаше да им повярва, само че все някак щеше да мине и да се не помни. Защо не го направиха? Защото ги беше повече боязън не че народът ще им се разсърди, а че техните водещи офицери от Държавна сигурност ще им се разсърдят. И ще им кажат - ооо, пиле шарено, аз те издигнах, толкоз време те крепя, затулям ти всички безобразия и без мен си нищо, а в този момент ще се отричаш от мен. От това ги беше боязън. И самият факт, че комунистите внезапно хукнаха в църквата и започнаха да палят свещи, е подбуден от това, че те не желаят да изпускат църквата от своето въздействие. Защо? Защото църквата има доста и апетитни парцели. Толкова е простичко ", показа свещеник Тихон и добави, че починалият Врачански митрополит Калиник е бил основният проводник на комунистическата тирания.

Затова някогашният предстоятел на " Св. Александър Невски " е щастлив, че на опелото на дядо Добри нямаше нито един върховен политик или властник.

" Смятам, че той имаше непогрешим нюх за хората. Забелязваше се по това, че ги разпознаваше по самото придвижване и фигура, с която минават около него. Ако не бяха смирени, той не протягаше чашата. Дори гледаше ужким да прави нещо, до момента в който отминат ", споделя Божият чиновник.

И добавя: " Интересно е, че не харесваше и не възприемаше тези дами, които се правеха на доста благочестиви на службите. Така наречените " припадалки ". Онези, които компенсират непълнота на страстите и вървят по църквите, мятат се по земята и се вършат на доста набожни. Такива като тях той не харесваше. Обичаше естествените хора, които са вярващи и вървят в църквата, само че без да го показват и прекаляват ".

И до ден сегашен свещеник Тихон си спомня за множеството диалози с дядо Добри. И по какъв начин не веднъж беловласият дъртак е казвал какъв брой доста е неверен.

" Често ми споделяше:

- Моли се за мен, доста съм неверен.

- Абе, дядо Добри, да са всички неверни като теб, ще цъфтим.

- Не, доста съм неверен.

- Било каквото било, ти към този момент си се изповядал и си причестен.

- Да, но аз съм неверен.

И замълчава. Носеше надълбоко в себе си голямо възприятие на виновност. И все повтаряше какъв брой доста е неверен ", споделя своите мемоари Божият чиновник.

Една чашка със събраните стотинки влизала в касата на храм-паметника, а другите пари се уедрявали и дядо Добри ги прибирал, с цел да ги подари на друга обител. Привечер постоянно идвали доброволки с кола и го карали назад у дома.

" Веднъж го бяха нападнали наркомани и му бяха взели парите. Заради нападението сложихме охранителни камери в " Св. Александър Невски ", които стреснаха апашите. Един, който влезе и хвърли камък по иконата на Иисус Христос, го хванахме с камерите. Тъй като доста хора започнаха да го търсят, при нас беше предпазен от набези на крадци, които желаеха да му вземат парите ", споделя още Тивериополският свещеник Тихон.

Епископ Тихон не възприема концепцията за канонизирането на дядо Добри за светец, която се стартира от голям брой хора.

" Да приемем, че на следващия ден се срещаме с него на оня свят. И той ще ме пита за какво ще го върша светец, като такова нещо в никакъв случай не е желал. Дядо Добри е по-ценен за нас като свят човек, а не като светец. По простата причина, че светецът е някак си надалеч, високо над нас. Толкова ли е значимо името му да стои в православното календарче против датата 13 февруари, когато умря? Светостта се мери от това, до каква степен паметта за него е жива и има следовници. И в това до каква степен си съумял да накараш християните да вървят по по-морален и добър път ", разсъждава Божият чиновник.

Той е безапелационен, че " не трябва да се прогласява за светец човек, който не е починал преди най-малко 100 години, с цел да не са живи всички тези, които го познават.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР