Единодушно със 174 гласа "за" парламентът прие на първо четене

...
Единодушно със 174 гласа "за" парламентът прие на първо четене
Коментари Харесай

Единодушно депутатите приеха новия Закон за хората с увреждания

Единодушно със 174 гласа "за " Народното събрание одобри на първо четене новия Закон за хората с увреждания. Депутати от всички парламентарни групи показаха поддръжка към законопроекта, като означиха, че с него не се вземат решение всички проблеми, само че се вършат първи, значими стъпки. Предстои прецизиране на текстовете сред първо и второ четене.

Новият закон планува една конструкция да дава всички ограничения за поддръжка. От 1 януари 2021 година би трябвало да се сътвори Държавната организация за хората с увреждания, която да реализира действия, свързани с правене на самостоятелната оценка на потребностите и съгласуване на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната конструкция да координира осъществяването на цялостната държавна политика в бранша.

Създава се Съвет за наблюдаване, който да подсигурява отбраната на правата на хората с увреждания и да прави действия по поощряване, отбрана и наблюдаване на използването на Конвенцията за правата на хората е увреждания, както и да организира съвещания с представителните организации на и за хора с увреждания.

Определят се нови форми на поддръжка, разпознати посредством самостоятелна оценка на потребностите, която изследва обвързваните със здравословното положение на индивида с увреждания, функционални усложнения и съществуването на бариери при осъществяването на ежедневните и други действия, както и типа на нужната поддръжка. Чрез определяне на типа поддръжка, индивидът с увреждане ще се насочва към способените институции и организации за осъществяване на съответните му права. Новият метод при правене на самостоятелната оценка планува същата да се прави от профилирани отдели към дирекции "Социално подкрепяне ".

Конкретните типове поддръжка ще са от два съставния елемент - месечна финансова поддръжка според от степента на увреждане и целеви помощи съгласно типа на увреждането и според от потребностите.

Предвижда се от 1 януари 2020 година финансирането и даването на помощни средства, съоръжения и уреди и медицински произведения за хората с увреждания да се реализира от системата на опазването на здравето. Те ще се дават в натурално измерение и в сходство с нов механизъм и одобрени стандарти за качество.

Създават се благоприятни условия за гарантиране на еднакъв достъп до обучение и професионално образование, обезпечаване на претовареност в нормална, профилирана и предпазена работна среда, както и съответна поддръжка за работещите хора е увреждания и техните работодателите. Квотният принцип се вкарва и за частния бранш, като ще се отнася за работодатели с бройка на личния състав от 50 и повече чиновници.

Регламентира се и нова форма на претовареност - предпазената претовареност за хора с трайни и голям брой увреждания, реализирана в центрове за предпазена претовареност.

Предвижда се и смяна в Кодекса за обществено обезпечаване във връзка със ценене за застрахователен стаж при пенсиониране на времето, през което са полагани грижи за лице с трайно понижена продуктивност или тип и степен на увреждане над 90 на 100, както и за дете, което се нуждае непрекъснато от непозната помощ.

Ще бъде основана осведомителна система за хората с увреждания, която ще служи за наблюдаване и разбор на социално-икономическия статус на хората с трайни увреждания.

Парламентът одобри на първо гласоподаване и два законопроекта за персоналната помощ. Единият е на Пламен Христов / "Воля "/ и група народни представители, вторият - на Корнелия Нинова / "БСП за България "/ и група депутати. След приемането им депутатите се изправиха на крайници и приветстваха майките, които наблюдаваха полемиката от балкона на пленарната зала.

Двата законопроекта са с идентично наличие. Според тях персоналната помощ е механизъм за поддръжка на лица с увреждания за практикуване на правата им, за пълноценно присъединяване в обществото, за осъществяване на действия, отговарящи на самостоятелните им потребности.

Механизмът "лична помощ " се основава на обезпечена от страната финансова поддръжка, самостоятелните потребности и избор на хората с увреждания. Дава се опция на ползващия персонален помощник да избере какъв да е той, както да избере по кое време и по какъв начин да им бъде предоставяна тази услуга. Регламентирани са и органите за даване на персонална помощ с разказани пълномощия, кои са ползватели и кои са доставчиците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР