Единодушно със 140 гласа за парламентът ратифицира Протокола към Северноатлантическия

...
Единодушно със 140 гласа за парламентът ратифицира Протокола към Северноатлантическия
Коментари Харесай

Дебатите за членството на Северна Македония в НАТО се превърнаха в критика към БСП

Единодушно със 140 гласа " за " Народното събрание ратифицира Протокола към Северноатлантическия контракт по отношение на присъединението на Република Северна Македония. Това стана в наличието на ръководителя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери.

Депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти, Движение за права и свободи и " Воля " приветстваха Северна Македония и поддържаха ратификацията. Управляващите означиха отсъствието от пленарна зала на групата на Българска социалистическа партия в този исторически миг. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов разкритикува неналичието на депутатите от левицата в пленарна зала. Исторически ден и за България, и за Северна Македония, по този начин той дефинира събитието. Цветанов отдаде заслуженото на всички парламенти и държавни управления на България след 1990 година, които са подкрепяли Македония през годините, както и, че България първа я призна през 1992 година Днешният ден потвърждава волята на българския парламент за поддръжка на Северна Македония, а НАТО ще подсигурява сигурност, добави Цветанов.

Когато Европа и Западните Балкани имат европейска и евроатлантическа вероятност, тогава районът става доста по-сигурен, сподели Цветанов. Тревожен факт е, че през днешния ден отсъства Българска социалистическа партия. Но в значително пъти те са имали виновна позиция, когато се е касаело за района и сигурността на Западните Балкани, сподели още Цветанов. Съжалявам, че поради едно еднолично решение на водача и кръга към нея не се даде опция на всички демократичномислещи депутати в левицата да поддържат. Жалко е, когато вътрешнополитическите ежби способстват за неприятния имидж на страната ни и уронване имиджа на Народното събрание, добави той. Според него с отсъствието на Българска социалистическа партия Северна Македония не може да усети поддръжката на всички парламентарни групи.

В отчета на Комисията по външна политика се показва последователност на процеса по присъединение. През април 2008 година в Букурещ на Срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия контракт е взето решение да бъде отправена покана към Република Македония за присъединение след намирането на взаимно задоволително решение на разногласието с Република Гърция за името на страната. Този развой и процедурите по осъществяването на достигнатия компромис завършиха с утвърждението на подписаното на 17 юни 2018 година съглашение от Преспа от парламентите на двете страни, надлежно на 11 януари 2019 година от Република Северна Македония и на 25 януари 2019 година от Република Гърция. На тази основа планът на Протокол към Северноатлантическия контракт по отношение на присъединението на Република Северна Македония е утвърден от Северноатлантическия съвет на равнище непрекъснати представители на 28 януари 2019 година На 6 февруари 2019 година Протоколът е подписан от страните - членки на НАТО в Брюксел.

Република България интензивно способства за решението за включване на Република Северна Македония в засиления разговор за партньорство с НАТО още през 2008 година В двустранен проект, с подписания на 1 август 2017 година в Скопие Договор за другарство, добросъседство и съдействие България препотвърди поддръжката си за евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония. Ратифицирането на Протоколa към Северноатлантическия контракт по отношение на присъединението на Република Северна Македония е удостоверение за провежданата от Република България поредна политика за установяването на трайна сигурност и разцвет в района, се показва в отчета на комисията.

С влизането в действие на сегашния Протокол Генералният секретар на НАТО, ще насочи покана към държавното управление на Северна Македония да се причисли към Алианса. Северна Македония ще стане страна по Договора от датата на складиране на своя документ за присъединение. Настоящият протокол ще влезе в действие, откакто всяка от страните по НАТО уведоми държавното управление на Съединени американски щати за неговото приемане.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева съобщи в пленарна зала, че България поредно поддържа участието в НАТО на страните от Западните Балкани. Членството на Северна Македония в НАТО бележи нов стадий от съдействието сред нашите страни, уточни тя. България ще продължава да окуражава и подкрепя Северна Македония по пътя към участие в Европейския съюз, сподели тя и изрази убеденост, че договарянията ще стартират през юни 2019 година Захариева изрази " убеденост, че верните поучения от грешките в предишното са направени и бъдещето пред нас е общо, по този начин както е общо и нашето минало ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР