Единодушно, с 9 гласа за прокурорската колегия на Висшия съдебен

...
Единодушно, с 9 гласа за прокурорската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Прокурорската колегия видя пропуск в закона и отказа да назначи разследващ сигнал срещу Сарафов

Единодушно, с 9 гласа " за " прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) откри ново съображение, с което отхвърли да назначи Даниела Талева, която бе определена на инцидентен принцип за първия проверяващ по новия механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор и неговите заместници.

След като за през днешния ден с два претекста - отсъствието на някои от членовете на колегията, които са в отпуск, и, този път казусът, съгласно прокурорската гилдия, е " механически пропуск " от страна на Народното събрание в текста на Закона за правосъдната власт.

Огнян Дамянов изясни, че става дума за пропуск в член 30, алинея 5, т. 21 от Закон за съдебната власт, съгласно който прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет назначава арбитър, избран по реда на член 112, алинея 6, на служба прокурор във ВКП, който да извършва функционалностите на прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор. В тази наредба се приказва единствено за закононарушения, осъществени единствено от основния прокурор, а не и от негов заместител, какъвто е актуалният случай.

Заради това, че в член 30, алинея 5, т. 21 след основния прокурор не е записано категорично " и негов заместител ", съгласно Огнян Дамянов, колегията можело да назначи Даниела Талева само за проверяващ основния прокурор, само че не и за проверяващ неговия заместител, какъвто към оня миг е бил Борислав Сарафов, против който е сигналът.

Колегията гласоподава и да сезира Народното събрание и министъра на правораздаването Атанас Славов, с цел да могат вероятно да бъдат направено бързи промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), който, още веднъж свързани с Днес следва Закон за съдебната власт да бъде обсъждан на второ четене, само че срокът за оферти сред първо и второ към този момент е изминал.

на инцидентен принцип и съгласно закона би трябвало да бъде назначена от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за прокурор във Върховната касационна прокуратура, който ще има функционалностите да проверява сигнал против и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов. Изборът бе изработен обществено в Единната осведомителна система в наличието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

" По принцип механизмът за следствието на основния прокурор или неговите заместници има два аспекта - наказателно-правен по реда на Наказателно-процесуален кодекс и административно-организационен по реда на Закон за съдебната власт ", стартира в обяснението си Огнян Дамянов. Той уточни, че от администрацията тази заран са забелязали, че в нормата на Закон за съдебната власт не се споменавали заместници на основния прокурор, поради което видя несъгласие сред Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт.

" Ние сме сезирани от Лада Паунова, избрана е арбитър Даниела Талева от Софийски градски съд, която да извършва функционалностите на прокурор по следствието на сигнал за закононарушения, осъществени от зам.-главен прокурор. Ние не можем към сегашния миг да назначим Даниела Талева, защото е избрана да проверява сигнал против зам.-главния прокурор ", разяснява Дамянов.

Той напомни, че нормата е императивна и с нея прокурорската гилдия е задължена, без да има право на преценка да назначи определения на инцидентен принцип арбитър. Вместо това Дамянов уточни, че има две вероятни решения - или процедурата да бъде спряна или Талева да бъде назначена за проверяващ основния прокурор, както написа в закона, само че да не може да проверява Сарафов, който тогава е бил заместител.

" Очевидно за мен се касае за резюме от законодателя. Всяко наше решение обаче е обвързано с последици. Публично знае се, че в този момент текат промени в Закон за съдебната власт и мисля, че ще бъдат гласувани на второ четене. Налице е един пропуск, механически, от законодателя. Предлагам да отложим точката, да сезираме министъра на правораздаването и ръководителя на Народно събрание, при разискване на Закон за съдебната власт да бъдат направени промени ", сподели Дамянов.

По думите му, прибавянето на думите " и негов заместител " ще дадат опция колегията " без проблем да назначи " Талева за проверяващ. Гергана Мутафова и Калина Чапкънова се съгласиха изцяло с претекстовете за отсрочване, тъй като са длъжни да съблюдават закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР