Единодушно решихме в дневния ред на парламента в четвъртък да

...
Единодушно решихме в дневния ред на парламента в четвъртък да
Коментари Харесай

Договорът с Македония влиза в пленарна зала

Единодушно взехме решение в дневния ред на Народното събрание в четвъртък да бъде включена ратификацията на контракта с Македония и в пленарна зала.
Това съобщи ръководителят на парламентарната комисия по европейските въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин откакто в комисията бе утвърдена ратификацията на контракта за добросъседство с Македония . Това ще бъде добър знак, в случай че парламентите на двете страни го ратифицират в един след различен, счита Вигенин.

 Македонският парламент ратифицира контракта с България
Македонският парламент ратифицира контракта с България

61 депутати в 120-местния македонски парламент гласоподаваха

Струва ми се, че месеците след подписването на контракта до в този момент демонстрираха, че Македонската страна има съществени планове. Тя с съответни дейности демонстрира, че желае да промени политиката към България и да откри европейски връзки сред двете страни. Самата Македонска страна видя, че няма нищо ужасно в това. Такива взаимни дейности са плюс и във вътрешен проект за тези, които имат смелостта да създадат тези стъпки, сподели Вигенин.

Този контракт ще бъде изпълнен със наличие , оптимист е някогашният външен министър в кабинета " Орешарски ". По време на председателството, не зависи единствено от нас, само че има късмет да бъде направена сериозна стъпка за вдишване на пътя на евроинтеграцията.

 Бойкотът на ВМРО-ДПМНЕ на контракта с България – бойкот на евроинтеграцията?
Бойкотът на ВМРО-ДПМНЕ на контракта с България – бойкот на евроинтеграцията?

Македонският парламент ратифицира документа...

Понякога дяволът е в детайлите - видяхме го по време на договарянията, изясни Кристиан Вигенин. В контракта е планувана взаимна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси . Има ли изясненост за състава и функционалностите на тази комисия, запита той сегашния външен министър Екатерина Захариева. Тя има основно значение за изчистването на въпроси, които тровят връзките години наред, сподели Вигенин.

Захариева отговори, че в комисията ще има учени от Българска академия на науките и от университетите . Нейният състав ще се одобри с решение на Министерския съвет с спор. От Комисията ще вършат годишен отчет за напредъка на тези диалози, сподели Захариева и напомни, че към този момент честването на някои исторически обстоятелства и персони е взаимно. Мултидисциплинарната комисия, която се основава, ще работи на основата на достоверни исторически обстоятелства и документи , добави тя.

 Министрите на България и Македония: Договорът за добросъседство е исторически миг
Министрите на България и Македония: Договорът за добросъседство е исторически миг

Министрите ни организираха срещи с македонските си сътрудници

След нейният отговор единомислещо депутатите от Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове утвърдиха ратификацията на контракта за добросъседство с Македония.

Според Екатерина Захариева този контракт е огромен триумф за българската дипломация. От 2008 година е първото предложение за сключване на контракта, а през 2012 година са първите договаряния . Нежеланието на Македония да подпише е видно. От цялата интернационална общественост това бе наречено исторически триумф, ентусиазъм за страните от Балканите, сподели Захариева.

Съгласието по този контракт бе подписано без ходатайство . То бе реализирано след толкоз години заради смелостта на двамата министър председатели макар извънредно отрицателната акция , която се водеше, изключително в Македония, сподели Захариева.



Важно е, че той (договорът - б.р.) стартира да се извършва. Беше реализирано единодушие по тематики, за които с години сме спорили, да вземем за пример - в Съвета на Европа по Конвенцията за малцинствата. Беше извършено междуправителствено съвещание за пръв път от 1999 година

" Договорът ще докара освен до честване на исторически дати и персони , а и до доближаване на жителите на двете страни, които са толкоз близки. Най-важното е, че ще затвори раните, които имахме и ще отвори нова глава в историята. Така даваме образец, че балканските водачи и страни могат да вземат решение проблемите си сами ", сподели Захариева.Очаквам с по-голямо болшинство да се подпише ратификацията, добави външният министър Захариева.

Припомняме, договорът за добросъседство сред България и Македония беше подготвян в продължение на няколко години. На 1 август 2017 година министър председателят на Македония Зоран Заев и българският му сътрудник Бойко Борисов се подписаха под контракта на гала в Скопие. През ноември 2017 година Министерски съвет внесе съглашението в българския парламент за утвърждението му.

След ратификацията в Скопие, в особено изказване от Министерството на външните работи на Република България приветстваха решението на Народното събрание на Република Македония да ратифицира Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР