Единодушно парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги.

...
Единодушно парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги.
Коментари Харесай

Парламентът прие Закона за социалните услуги

Единодушно Народното събрание одобри на първо четене Закона за обществените услуги. Това е третият закон, който беше пожелан от майките на деца с увреждания по време на митингите им през предходната година. Депутатите към този момент одобриха Закона за хората с увреждания и Закона за персоналната помощ.

Социалният министър Бисер Петков съобщи, че всички поети задължения в обществената сфера се извършват.

Разработване на Национална карта на обществените услуги и отпадането на страната с регламентиране на публично-частното партньорство, финансиране от държавния и общинския бюджет на услуги - това са част от значимите промени. Ще се сътвори и Агенция за качеството на обществените услуги, удостовери министърът по обществената политика Бисер Петков:

" С този законопроект държавното управление извършва поетият ангажимент да създаде и внесе в националното заседание пакет от законопроекти, които са ориентирани към правата на хората от уязвимите групи на нашето общество. Радвам се, че изявленията в комисиите законопроектът откри поддръжка ".

Всички жители ще имат право на обществени услуги, а освен тези от уязвимите групи. Основната смяна е допустима със Закона за обществените услуги, който Народното събрание разисква на първо четене.

Ще се сътвори и Агенция за качеството на обществените услуги. Законът задължава общините да провеждат даването за асистентска поддръжка в домашни условия. Услугата ще е безвъзмездна за хора без приходи, а останалите ще заплащат друго от 10 до 50% от таксата по самостоятелна преценка на всеки случай. Изборът каква услуга ще се употребява и с какъв период е напълно на потребителя.

Сред предлаганите услуги е поддръжката за образуване на наставнически умения. Акцент е координацията с лечебните заведения, защото решението за занемаряване на дете с увреждане най-често се взема директно след раждане.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия изрече опасенията си, че измененията ще останат недофинансирани:

" Ще се употребяват ли като някаква основа общински регионални тактики за развиване на обществените услуги и при създаването на Националната карта за обществените услуги. Приветствам плануваните в Закона, особено основани от общината и наставнически лица за даване на обществени услуги, и го считам това като опит за обезпечаване на обществената услуга там, където тя не е атрактивна за външните снабдители, само че се тормозя това да не докара до ниско качество и до оттегляне на потребителите ".

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова разяснява, че най-важна ще бъде картата на обществените услуги:

" Тя е извънредно значима и нужна, дълго чакана от неправителствения бранш, тъй като тя е главният инструмент за дълготрайно обмисляне на обществените услуги ".

264 милиона е бюджетът за тази година за обществени услуги у нас. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР