Единодушно и с внушително мнозинство от 201 гласа, народните представители

...
Единодушно и с внушително мнозинство от 201 гласа, народните представители
Коментари Харесай

Парламентът реши: Извънредно положение за месец

Единодушно и с внушително болшинство от 201 гласа, народните представители взеха решение за оповестяване на изключително състояние в страната поради разрастващата се зараза от ковид. Срокът на деяние на изключителните ограничения са да един месец, а не безсрочно, а предлагането за въвеждането на изключителното състояние пристигна от премиера Бойко Борисов в среднощ. Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи оповестиха, че поддържат властта, само че упорстват за гаранции, че животът на българите няма да се утежни и че няма да бъде основан безпорядък и напрежение и да не се злоупотреби с съществени права на жителите. " Развълнуван и горделив съм от българския парламент ", разгласи след гласуването на решението Борисов, който по принцип рядко се появява в Народно събрание.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО

Преди това от парламентарната естрада Борисов разгласи, че " даже по време на война " не е имало затваряне на граници, да вземем за пример. Той увери, че държавното управление щяло да вземе всички нужни ограничения, с цел да не се стигне до " проблем с разнообразни артикули ", изключително на фона на увеличаващия се експорт, в сравнение с импорт. " Предприятия, складови бази могат да бъдат безусловно изумени ", разгласи министър председателят.  

" Искам да благодаря за председателския съвет, на който имахме опция да присъстваме дружно с сътрудниците от Националния действен щаб. Там близо час и половина детайлно сме ги срещнали с всичко. Разбира се, преди всичко желая да благодаря на всички, които са на първа линия. Доктори, сестри, санитари, ръководители на лечебни заведения, по тази причина което правят и ще продължат да правят в идващите дни. Това е напълно нова среда и те са хора като всички нас ", разгласи още Борисов.

Според него те с актуализация на бюджета би трябвало да бъдат подтиквани.

" Ситуацията преди две седмици беше една, преди една друга, преди два дни беше друга. Вчерашният ден беше като бомба на изказвания на всички водачи в света по всички краища. Мерките, които ние въведохме от 28 февруари, във Франция ще ги вкарат от понеделник, Германия от през днешния ден ", уточни още Борисов.

Той заяви, че ще желае диалог с ръководителя на Европейска комисия за затварянето на границите. " Ще дадем знак на народа, че в сериозни обстановка може да се сплотяваме. Заедно сме побеждавали в борби. Искаме за един месец това изключително състояние. То ни е нужно, основно, за недисциплинирани хора, които разнасят болести ", добави той.

По думите му в нито една страна нищо друго или повече от нас не са създали. " Когато дадем образец с това, че тези, които могат. След обед ще имаме към този момент издадена заповед тези работни места, които могат от у дома. Не би трябвало да се затварят гишетата на разнообразни институции, с цел да не сковаваме до дъно общественият живот ", добави още Борисов. Той разяснява, че другояче след това няма да може да се вдигне стопанската система.   

ИСКАНЕТО

В среднощ държавното управление разгласи, че предлага на Народното събрание да бъде оповестено изключително състояние по отношение на ковид. Изявлението на премиера Борисов, излъчено в среднощ, беше много комплицирано и е невероятно да се систематизира на този стадий какво включва изключителното състояние.

В отговор на декларираното от премиера Министерството на образованието разгласи рано сутринта през днешния ден (13 март), че на всички места, където няма грипна почивка сега, учениците са освободени да не участват в учебно заведение по преценка на родителите. Това се постанова поради разпространяването на ковид в страната.

Мерките за справяне с рецесията ще бъдат конкретизирани до края на седмицата. От изявлението на премиера се разбра, че те ще включват възбрана за пътешестване и за влизане в България от избрани страни с доста случаи на инфектирани, затваряне на увеселителни заведения, учебни заведения и университети, както и санкции за нарушилите карантината.

" Вече тези, които не си бяха въвели ограниченията, които България вкара още на 28 февруари и тогава ми се смяха, започнаха да го вършат. Ние сме въвели едни ограничения, които обаче не се съблюдават. Днес са ни избягали 14 души. Това постанова да въведем изключително състояние по отношение на разрастващата се зараза. Това трябва да даде възможност да се затварят учебни заведения, детски градини, университети, спортни събития. Родителите би трябвало да ги гледат тези деца. Училищата и университетите, където могат, да минават на отдалечено образование ", съобщи Борисов след изключителното съвещание на кабинета и оперативния щаб. 

Ще бъде въведена възбрана да се пътува до избрани страни, а идващите оттова няма да бъдат допускани в страната. Не стана ясно по какъв начин ще се действа с българските жители, които сега се намират в сходни страни и желаят да се върнат.

“МВнР би трябвало всяка минута да си актуализира уеб страницата за възбрана на пътувания от България към други страни, а Министерството на здравоопазването - от кои страни да не могат да влизат в България. Измислете с някаква човчица там, че както в Германия, Франция болестта върви със страшна мощ, да има сходна възбрана ”, подреди Борисов. 

Здравната каса ще направи клинична пътека за ковид.

С промени в Закона за здравето ще бъдат въведени санкции до 5000 лева за тези, които не съблюдават наложената им карантина.

”Да се активизираме, да спазим процедурата, само че тези, които не съблюдават процедурата - да дадем пълномощия на Министерство на вътрешните работи, на службите да ги задържат и да ги задължат да съблюдават възбраната, ” обясни още Борисов. Според вицепремиера Томислав Дончев ще има освен санкции, само че и прекъсване на обществени помощи. Той категорично посочи, че няма да се нарушават цивилен права. 

" Единствено и единствено дисциплинираност и организация на нацията може да ни помогне. В тази обстановка единственият спор е какъв брой фрапантни да са ограниченията ", добави Борисов. Според финансовия министър най-малко 3 милиарда лева ще е загубата за българската стопанска система.  Борисов счита, че размерите на вредите за международната стопанска система ще надминат в пъти това, което стана при последната финансова рецесия.

“Баровете, нощни клубове и нощни заведения също ще бъдат затворени, ” каза още министър председателят. Ресторантите обаче ще продължат да работят. " За заведенията за хранене считаме, че има доста домакини, които не готвят и са на работа, и хората, които работят, въпреки всичко би трябвало да се нахранят ", стимулира се той. Томислав Дончев акцентира, че извънредно положение не значи прекъсване на стопанския стокооборот.

Премиерът разгласи, че учениците и студентите, които ще пресечен образователни занятия, би трябвало да бъдат привлечени да разнасят пенсиите на възрастните и болните хора.  " Социалното министерство би трябвало да вземе ограничения по отношение на изплащането на пенсиите. Сега е моментът да покажем дали сме патриоти, дали сме солидарни - да се погрижим за възрастните хора, да се погрижим за обществено слабите, за санитарите. Голям проблем ще възникне с погребалните организации, тъй като околните на умрял с ковид също са под карантина ", сподели министър-председателят.

”Ситуацията, която се задава изисква доста по-бързи решения и дейности - и от страна на здравните управляващи, и от страна на институциите. Има основни недостатъци във всички направления. Ситуацията е толкоз динамична, че предлагаме на министър-председателя да се вземат изключителни ограничения, с цел да могат да бъдат въоръжени институциите с задоволително принадлежности да повлиаят на измененията, които предстоят пред всички нас ”, каза ръководителят на националния спешен щаб за ковид и шеф на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР