Единодушно и с 10 гласа за, без въпроси, коментари и

...
Единодушно и с 10 гласа за, без въпроси, коментари и
Коментари Харесай

Гешев към критиците: Не си губете времето, насочете се към друг сегмент на дейност

Единодушно и с 10 гласа " за ", без въпроси, мнения и разискване, членовете на Комисията за атестиране и състезания към Висшия правосъден съвет (ВСС) гласоподава отчет, с който се приема, че единственият претендент за основен прокурор Иван Гешев има задоволително професионален опит и подготовка, с цел да заеме поста.

За първи път чуването на отчета, четен от Даниела Машева в продължение на към 40 минути, бе извършено обществено и предавано на интернет страницата на Висш съдебен съвет със поръчката за неприкритост и бистрота на процедурата. На разискването бе поканен да участва и самият Гешев, който пристигна с двама души защита. Пред комисията той благодари за поддръжката и акцентира, че след такива положителни резултати надали може да се чакат отрицателни реакции. Кандидатът за основен прокурор не пожела да застане пред публицистите, които го чакаха, с цел да отговори на въпроси.

Гешев чака " някои хора " да са разочаровани от резултатите му

" Благодаря ви за тази оценка. Благодаря и на тези, които са ме подкрепили, както и на тези, които са изпратили мнения против моята кандидатура. Истината може да бъде открита единствено при излагането на разнообразни гледни точки. А на тези, които споделиха, че ще дадат мнение, когато видят резултатите от моята работа, ще кажа, че ще останат разочаровани. Да не си губят времето и да се насочат към други сегменти в своята активност ", сподели Гешев пред членовете на комисията след чуването на отчета.

Намекът му бе към ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Вероника Имова от съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, които обявиха при оповестяване на единствената кандидатура, че ще разясняват номинацията на Гешев, едвам когато види заключението за резултатите от работата му и изслушат концепцията му за развиване на прокуратурата.

В отчета, направен от комисията по атестиране и състезания, се показва, че Гешев има юридически стаж над 23 години. Срещу него няма досъдебни производства и висящи каузи. Работата му е оценена като прецизна, виновна, прецизна, а той се употребява с уважението на сътрудниците си. Разглеждал е каузи с огромна фактическа и правна трудност, а актове, които е постаовявал са оценени като верни и законосъобразни.

Докладите на Европейска комисия за България се подобрили до момента в който бил отпред на спецпрокуратурата

Освен това е кадърен на доста добра екипна работа и знае по какъв начин да стимулира останалите прокурори. Според Комисията по атестиране и състезания показателни за високия професионализъм на Гешев са и положителните отчети на Европейската комисия през последните години, в които се отбелязва работата на профилираната прокуратура под негово управление.

Освен това от комисията акцентират, че има насъбран професионален и управнически опит, както и ясна тактика за развиването на прокуратурата. Той познава в дълбочина проблемите, обрисувал е нужните законодателни промени, които би трябвало да бъдат направени, с цел да се решат някои от тях.

Мащабна поддръжка от прокурори и служители на реда

В отчета се регистрираха и мненията в поддръжка на Гешев – общо 68 от цялата страна, измежду които от прокуратури, УНСС, 18 Областни дирекции на полицията, Главна дирекция " Борба с оранизираната престъпност ". Държавна организация " Национална сигурност " и други Полицейски струтури. Бяха регистрирани няколко мнения, които са против номинацията на Гешев – от Инициатива " Правосъдие за всеки ", Facebook общността на българските юристи (ФОБА) и други. Заключението бе, че Гешев се употребява с голямо говерие и липсват данни, които слагат под подозрение професионалните му качества и подготовка.

233 души били наказани по негови каузи за 10 години

Статистиката демонстрира, че за 10 години - от 2006 до юли 2016 година, като прокурор в районната и градската прокуратура Гешев е постановил 2969 акта по преписки, изготвил е 4218 постановления по досъдебни производства, постановил е 9 акта по интернационално правно съдействие.

Освен това за 10 години е внесъл общо 230 акта в съда, взел е присъединяване в 711 правосъдни съвещания, а по импортирани от него обвинителни актове са наказани 233 лица.

Статистика имаше и за работата му отпред на профилираната прокуратура, както и като заместител на Цацаров. За този интервал докладът демонстрира – доста работа по комплицирани каузи като да вземем за пример това за КТБ, само че бе спестено, че няма нито един негов влезнал в действие правосъден акт след лятото на 2016 година

За времето от 19 юли 2016 година до 16 юли 2018 година в спецпрокуратурата са му докладвани 1793 административни преписки, той е издал 44 113 заповеди от административно-организационен темперамент. Изготвени са били 729 писма до жители и държавни институции, които е подписал, подал е 44 мнения по законодателни промени.

Направил е и 62 оферти по Закона за правосъдната власт до основния прокурор. Изискал е 300 отчета по преписки по досъдебни производства от наблюдаващите прокурори.

Като заместител на Цацаров са му предоставени отделите " Специализиран ", " Международен " към Върховната касационна прокуратура, а от месец май дава отговор и за отдел и " Досъдебен ".
Освен това му е предоставено и да управлява щаба при бедствия и повреди в Съдебната палата, както и да следи за организацията за гарантиране на политическите права на хората при евроизборите тази година.

Гешев се е занимавал интензивно със семинари и образования – най-вече за битка с проведената престъпност, теоризма и корупция. Беше припомнено посещаване в Съединени американски щати и в Анкара през предходната година, когато Гешев придружаваше Цацаров в делегация малко след ареста на Димитър Желязков-Митьо Очите.

Утре ще бъде изслушан и отчетът на Комисията по професионална нравственос към Висш съдебен съвет и Гешев още веднъж е поканен

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (80)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР