Единодушно и без дебати депутатите приеха окончателни изменения в Гражданско-процесуалния

...
Единодушно и без дебати депутатите приеха окончателни изменения в Гражданско-процесуалния
Коментари Харесай

Потребителските и застрахователните дела ще се гледат в цялата страна

Единодушно и без диспути депутатите одобриха дефинитивни промени в Гражданско-процесуалния кодекс, с които потребителските и застрахователни каузи ще се преглеждат в съдилищата в цялата страна, осведоми " Фокус ".

С измененията се вкара правилото, че исковете се подават по настоящ/постоянен адрес на потребителите и застрахованите. Досега исковете се подаваха по адрес/седалище на ответника и защото множеството търговски вериги, застрахователи, Гаранционния фонд и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи са със седалище в София, делата се гледаха единствено от столичните съдилища.

За да се избегне опцията ищецът да си избира съд посредством промяна на адреса си, беше записано, че подсъдността се дефинира съгласно това, къде е бил адресно регистриран все още на настъпване на застрахователното събитие.

Вносител на измененията е Крум Зарков и група народни представители от Българска социалистическа партия. До законопроекта се стигна след апел на столични съдии поради свръхнатовареността им. Проектът беше подсилен от Висшия правосъден съвет.

С изменението отпадна и признатият в края на предходната година текст, съгласно който периодите по делата спираха да текат по време на правосъдната почивка, която е от средата на юли до началото на септември. Като смяната за периодите ще важи от идната година, защото заварените производства се довършват по досегашния ред. Повече за измененията четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР