Единният регистър по Изборния кодекс /ЕРИК/ в Сметната палата ще

...
Единният регистър по Изборния кодекс /ЕРИК/ в Сметната палата ще
Коментари Харесай

Сметната палата: От утре участниците в изборите трябва да подават данни за предизборната си кампания

Единният указател по Изборния кодекс /ЕРИК/ в Сметната палата ще е отворен от началото на предизборната акция на следващия ден, 26 април 2019 година, за подаване на информация от участниците в изборите за членове на Европейския парламент.

Целта на ЕРИК е да обезпечава на жителите опция да се осведомят за приходите, разноските и донорите за предизборната акция, в това число и в нейния ход, оповестиха от пресцентъра на Сметната палата.

За това според Изборния кодекс участниците в изборите - партии, обединения от партии и инициативни комитети, са длъжни да показват в Сметната палата в 5-дневен период от разкриване на предизборната акция, т.е. до 2 май 2019 година, следните данни за включването им в ЕРИК:

- събитията за регистриране в регистъра на Софийски градски съд (по член 17 от Закона за политическите партии);

- наименованието на обединението и наименованието на инициативния комитет и имената на лицата, които ги представляват;

- наименованието на партията, която е избрана от обединението да дава отговор за приходите, разноските и счетоводната й отчетност;

- имената на лицето или лицата, които дават отговор за приходите, разноските и счетоводната отчетност;

- имената на донорите, типът, задачата, размерът или цената на направените дарения;

- имената на претендентите и на членовете на инициативните комитети, които са дали средства, и размерът на средствата;

- имената на физическите лица, дали за безплатно прилагане движимости или услуги за предизборната акция, срокът на използването, типът и описанието на предоставените за прилагане движимости и типът на услугите;

- декларациите за произхода на дарените средства, декларациите за произхода на средствата на претендентите и на членовете на инициативните комитети и декларациите на физическите лица за благосъстоятелност на предоставените за безплатно прилагане вещи;

- наименованията на социологическите организации и на рекламните организации, както и на организациите за реализиране на връзки с обществеността, с които партиите, обединенията и инициативните комитети работят.

За регистриране в ЕРИК по време на акцията би трябвало да се подава всяка последваща нова информация от изброените групи, като срокът за това е до 7 дни от възникването й.

Подробни инструкции и мостри на документи са оповестени на интернет страницата на Сметната палата, раздел „ Контрол – избори “, подраздел „ Подаване на информация за Единния указател по Изборния кодекс “.

С цел да подкрепи участниците да спазят законовите си отговорности за идните избори Сметната палата изготви и им изпрати листовка, в която са посочени задължинията им, в това число каква информация би трябвало да се подава за ЕРИК и съответните периоди за това.

Съгласно Изборния кодекс за неподаването на наложителната информация за включване в ЕРИК на лицето, което съставлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които съставляват обединението, се постанова санкция от 3000 до 10 000 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР