Единният европейски пазар за търговия на електроенергия частта в рамките

...
Единният европейски пазар за търговия на електроенергия частта в рамките
Коментари Харесай

Два пъти повече търгуван ток с присъединяването на борсата към европейския пазар

Единният европейски пазар за търговия на електрическа енергия частта „ в границите на деня “ регистрира невъобразим растеж след присъединението на България и още 6 страни към пазарната зона. Това е така наречената " втора вълна ", която се включи в търговията на 19 ноември 2019 година, оповестяват от Българската самостоятелна енергийна борса.

Българският борса регистрира над 2 пъти по-големи месечни размери на търговията „ В рамките на деня “ след присъединението за първите три цялостни месеца на трансгранична търговия – от декември 2019 до края на февруари 2020 година, съпоставено със същия предишен интервал.

Унгарският оператор на пазара HUPX регистрира средномесечни размери на търговия от порядъка на 75 600 мвтч, при 7600 за аналогичния интервал година по-рано. В Словения търгуваните количества са нарастнали от 15 000 мвтч на 85 600 средномесечно по отношение на същия интервал на миналата година. Чешката борса OTE е записала осемкратно повишаване на месечните размери до към 400 000 мвтч, хърватката CROPEX регистрира месечни размери на търговията „ В рамките на деня “ от 24 100 мвтч, при 6300 преди старта на „ втората вълна “. За полския пазар нарастването е от 3000 мвтч на 95 000, демонстрират данните на TGE. Румънската борса OPCOM оповестява за средномесечни търгувани количества през трите месеца в границите на 59 700 мвтч, при 26 000 преди.

Към момента в единният европейски пазар в границите на деня са 22 страни: Австрия, Белгия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция. Стартът на „ третата вълна “, посредством който непрекъснатата трансгранична търговия с електрическа сила ще стигне до Италия и Гърция, се чака да стане факт до първото тримесечие на 2021 година, България ще се причисли към нея на българо-гръцката граница.

Единният европейски пазар „ В рамките на деня “ се базира на обща IT система с общи модули за подаване на предложения, за ръководство на потенциали и за доставки. Тя разрешава да се подписват покупко-продажби сред търговски участници в разнообразни пазарни зони в границите на пазарното обединяване, до момента в който има разполагаем свободен метафоричен потенциал. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР