Единни правила за противоепидемични и санитарни мерки ще действат в

...
Единни правила за противоепидемични и санитарни мерки ще действат в
Коментари Харесай

Въвеждат единни правила за безопасност в курортите през зимата

Единни правила за противоепидемични и санитарни ограничения ще работят в курортите през зимния сезон 2020/2021 година Целта е всички туристически места да вкарат идентични практики, с които да се подсигуряват здравето и сигурността на туристите, а България да отбрани статута си на здравословна и сигурна дестинация. Мерките се вкарват със заповед на министъра на туризма Марияна Николова и би трябвало да се спазват задължително от всички - обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги. При нужда те ще бъдат променяни или допълвани според от епидемиологичната конюнктура.

Мерките обгръщат активността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите наложително би трябвало да покриват носа и устата си с маска или друго защитно средство при престой в кабината и на въжен превоз станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови уреди може да бъде лимитиран по преценка на оператора. Кабините ще се дезинфекцират по график.

За ски дрешниците също е въведена специфична организация за отдалеченост и стерилизация, а в ски учебните заведения групите ще са до 10 души. Заведенията в ски зоните още по-строго ще съблюдават признатите инструкции за действието им в условия на пандемия от COVID-19. 

" Време е за здравна дипломация ", разяснява вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с мениджъри на зимните курорти, кметове и регионални шефове. В полемиката взе участие и основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Контролът по осъществяване на оповестените универсални правила ще стартира преди формалното разкриване на зимния сезон.

" Туризмът е една от двете системи дружно с образованието, които се оправиха добре с covid обстановката. Местата за настаняване реагираха сполучливо. Обстановката обаче е динамична и ние значително подвластен от нея. Практиката сподели, че ограниченията работят. Няма нищо по-добро от това да отидеш в планината и да спортуваш, само че всеки би трябвало да съблюдава условията. Благодаря за всичко, което вършиме, тъй като то е доста. Готовността на зимните курорти ще е доста по-голяма, в сравнение с летните ", сподели доцент Кунчев.

Браншът и локалната власт поддържаха единните ограничения за зимния сезон и показаха подготвеност да ги надграждат. Редица кметове предложиха спомагателни мероприятия за отбрана, с цел да могат туристите да са по-информирани за обстановката. Те желаеха и единна рекламна акция за зимата, както и финансови облекчения за туристите, идващи у нас с PCR-тест. Представителите на локалната власт са подготвени да спомагат и за по-ефективната работа на медицинските екипи, които да са на място в курортите.

Представителите на курортите Боровец и Пампорово акцентираха позитивния си опит от лятото и регистрираха, че няма нито един болен на тяхна територия след взетите прецизни ограничения. Работи се за понижаване скупчването на гости. Разработена е също онлайн билетна система с автомати, която да ограничи контактите, споделиха те.

Банско пък е подготвен със лична противоепидемична тактика. Още преди заповедта на здравния министърносенето на маски на намерено в курорта вече е наложително. Това е една от ограниченията, признати от Общинският действен щаб за ограничаванена разпространяването на ковид и сигурността на туристите през зимата, предава БНР. 

Във всички публични здания и магазини се управлява условието за отдалеченост и стерилизация както на пространствата, по този начин и на хората, влизащи в тях.

По самодейност на локалната власт в курорта ще бъде разкрита лаборатория за PCR-тестове, като резултатите от пробите ще излизат в границите на два часа. Идеята е непознатите туристи, които би трябвало да показват документ за негативен тест, прибирайки се вкъщи, да имат тази опция на място. Лабораторията ще се употребява и в случаите на проявени признаци на ковид. 

В момента общината договаря с туристическия отрасъл наемането на дребен фамилен хотел или къща за гости за карантиниране на туристи, дали позитивна проба или контактни с такива лица. 

За да се избегне скупчването на хора пред кабинковия въжен превоз, ще бъде открита и непрекъсната линия за транспортиране на скиорите в планината при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Редуциран е броят на хората в кабината и седалковите лифтове. Карти за прилагане на оборудванията в ски зоната ще се продават и от особено инсталирани в града автомати. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР