Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне да функционира

...
Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне да функционира
Коментари Харесай

Ангелкова: Намалява броят на неохраняемите плажове

Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) ще стартира да действа до няколко месеца. Предвиждаме демоверсията на системата да бъде показана при започване на януари. Договорът с изпълнителя бе подписан на 17 юли 2018 година, срокът е 6 месеца. Правя мониторинг на активността, ще бъдем безкомпромисни както във връзка с осъществяването, по този начин и за спазването на периодите. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с сектора, където бяха систематизирани резултатите от летния сезон. Договорът за създаването на ЕСТИ беше подписан през юли, а срокът за реализация е 6 месеца. Целта й е да свърже в действително време осведомителните регистри на местата за настаняване с Министерството на туризма, Национална агенция за приходите и Министерство на вътрешните работи.  

Въвеждаме и лицево различаване, посредством които бизнесът може да употребява елекронните услуги, които Министерството дава, заяви министърът. Чрез лицева идентификация потребителите ще могат да декларират услуга, да вземем за пример молба за категоризация на място за настаняване. Представителите на сектора ще могат да употребяват както електронен автограф, по този начин и лицево различаване за достъп до нашите регистрационни режими, уточни още министър Ангелкова. Предвижда се в къси периоди да бъде показана демоверсия на тази услуга.

Броят на неохраняемите плажове е намалял с към 25 на 100 в последните 3 години, като сега настоящите контракти за концесии и наем на линии са 144, заяви още министърът. Приходите от всички през актуалната година са общо над 16,3 млн. лева, като се чака да набъбнат до 19 млн. лева От концесии сумите са над 8 млн. лева и предвиждаме да възлязат на над 10 млн. лева

През летния сезон са осъществени над 300 инспекции. Изводът ни е, че концесионерите и наемателите все по-стриктно съблюдават закона, качеството на предлаганата услуга се усъвършенства, заключи министър Ангелкова. Наложените санкции и наказания са в размер на над 600 хиляди лева, от които са платени повече от 350 хиляди лева Министърът уточни, че най-често установените нарушавания са свързани с водно спасяване- писна на задоволително спасители или съоръжение за постовете. Наблюдава се и спад при сигналите от туристи, които министерството получава на специфичната телефонна линия, съобщи министърът. Оплакванията това лято са към 250 при над 400 през лято 2017 г.  

Вървим с извънредно положителни темпове при провеждането на процедури за отдаване на концесия на плажове и през 2018 година сме завършили 28 търга, сподели министър Ангелкова. Тя посочи, че в проекта за идната година е заложено отдаване на над 39 плажа.

По данни на Национален статистически институт за интервала юни-август 2018 година общият брой туристически визити на чужденци е над 4,48 млн., заяви министър Ангелкова. Ръстът по отношение на интервала юни-август 2017 година е 3,3%. През първите два летни месеца юни и юли, за които на този стадий разполагаме с данни от Българска народна банка,  постъпленията от задгранични туристи възлизат на 1,2 милиарда евро, което е растеж от 6,4 на 100. Класацията за входящ туризъм за интервала от юни до август в това число 2018 година се оглавява от Румъния. Втора позиция заема Германия, а на трето място се подрежда Гърция.

Важно е да се означи също, че през лятото интерес към България има и от страни отвън обичайните непознати пазари, което демонстрира, че страната ни се трансформира във все по-предпочитана дестинация за летен туризъм, разяснява министър Ангелкова. И посочи, че такива са страни като Норвегия, Съединени американски щати и Испания, които са ни директна конкуренция.

Относно определянето на статута на националните курорти с промени в Закона за туризма предвиждаме опция за продуктово зониране, уточни министърът. Тя изясни, че огромна част от представителите на туристическия отрасъл поддържат продуктовото позициониране по връзки на някои действия, които се правят на територията на националните курорти, по особено във връзка с шума.  С предлаганите промени в закона се планува националните курорти да отпаднат от обсега на Закона за шума и тази действия да се контролират със специфична разпоредба, като се дадат пълномощия на кметовете и локалният бизнес да преценяват и решат по какъв начин продуктово да се нарежда курорта- дали има зони за фамилен отдих и за юношески туризъм.  Не задължаваме да се прави зониране, а даваме опция хората, които най-добре познават курорта, да решат това. Така ще се откри баланс за развиване на разнородни типове туризъм поради които страната ни е търсена като дестинация, посочи министър Ангелкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР