Единна Европа или Европа на Отечествата?” На този въпрос единственият

...
Единна Европа или Европа на Отечествата?” На този въпрос единственият
Коментари Харесай

Радан Кънев: Европа може да е единна, но и на Отечествата

" Единна Европа или Европа на Отечествата?”
На този въпрос единственият рационален отговор е дал попът от фамозния анекдот:
“И бира, чедо. И бира”. Това съобщи екслидерът на реформаторите Радан Кънев.
" Няма кардинално, същностно несъгласие. Както и нищо не пречи на единна Европа да е преди всичко консервативна, християнска и даже ислямофобска. Ако това е настроението на болшинството, лимитирано несъмнено от демократично заложени конституционни спирачки. А и демократичната процедура, и общите конституционни спирачки значат едно - задоволителна степен на единство/федерализация/суверенитет, с цел да може общото въодушевление да образува обща политика.
Няма несъгласие, даже е нужно Европа да се федерализира, с цел да бъде “на Отечествата”. Защото в Мюнхен Heimat e Бавария, в Барселона и Аячо Patria са надлежно Каталуния и Корсика, в Единбург Athair или пък Homeland е Шотландия. А българският челник Миле Попйорданов “за народ почина... за Македония” - преди единствено век, болшинството в македонския край са се наричали още българи, само че за мнозина Татковината е била поробена Македония.
Отечеството, въобще, е притежател на традиция, принадлежност, еднаквост, просвета, език, постоянно и религия. Но не на суверенитет.
Противоречие има сред Единна Европа и “Европа на нациите/националните държави”. Това е друго. И това е предмет на комплициран диалог за рамките на суверенитета и на общия интерес. Разговор, който би трябвало да се води дълготърпеливо, умно и отговорно, без лозУнги, без лесни прочувствени трикове, без заклеймяване на врагове.
За страдание, сме надалеч от подобен диалог - от София, през Будапеща, та до Мюнхен, Барселона и Аячо... ", добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР