Eдиният от мъжете, починали на стълбите в УМБАЛ Свети Георги

...
Eдиният от мъжете, починали на стълбите в УМБАЛ Свети Георги
Коментари Харесай

Съпругата на единия починал на болничните стълби разказа за преживения ужас

Eдиният от мъжете, умряли на стълбите в УМБАЛ " Свети Георги " в Пловдив, е обикалял лечебни заведения в продължение на една седмица. Това описа пред Нова телевизия брачната половинка му Мария Господинова.

61-годишният Господин Господинов е от пловдивското село Брестник. Цяла седмица той поддържа температура. Мъжът е неработоспособен 100% с непозната помощ, с 6 инфаркта, 7 стента, с три байпаса, рак на бъбреците и през ден е на хемодиализа.

" Той беше опериран на 28 октомври. Имплантираха му изкуствена артерия в крайници. На третия час от хемодиализата стартира да пие антибиотик. На 11 ноември към този момент го върнаха от диализата. В 14:10 часа подадох сигнал на тел. 112 да изпратят кола за спешна помощ поради температура. Беше доста изнемощял ", споделя за преживения смут брачната половинка.

Семейството чака 2 часа идването на кола за спешна помощ. През това време Мария звъни няколко пъти на незабавния телефон. При едно от позвъняванията я поучават да се приберат у дома, тъй като не е ясно по кое време ще дойде кола за спешна помощ. Жената провежда сама превоз до лечебните заведения в Пловдив.

" Обадих се още веднъж на тел. 112. Отказвам поръчката за кола за спешна помощ. Отидохме в Инфекциозна болница. С нас имаше семейство с малко бебе. Не знам какъв брой време чакахме. Никой не излизаше, никой не отговаряше. Оттам отидохме в " Пълмед ", мъжът ми остана в колата, а аз отидох на регистратурата. Обясних какво е положението на брачна половинка ми, а дамата на регистратурата ми сподели, че въобще нямат места и не могат да го одобряват ", показа Мария.

След това фамилията отива в незабавния кабинет на УМБАЛ " Свети Георги ". Мъжът е регистриран в 17.29 часа. Той обаче не е позволен в кабинет, а остават на регистратурата, където някои от пациентите чакат от сутринта.

" До 19.30 часа бяхме там, те не го одобриха въобще. Даже ме попитаха за какво съм го довела. Върнахме се у дома. На другия ден се свързахме с персоналния доктор, който ни посъветва да продължим лекуването с антибиотик. Виждах, че мъжът ми не е добре, не искаше да се храни. На 14 ноември го заведох в Куклен, оттова споделиха, че е за болница. Отидохме в Инфекциозна болница. Никой не го смъкна от колата за спешна помощ, никой не го прегледа. Лекарката ни сподели, че не сме за тях ", показа още Мария.

Оттам разхождането на фамилията по лечебни заведения продължава. Мъжът е признат едвам на 14 ноември вечерта във ВМИ. Приет е в токсикология. Няколко часа по-късно обаче мъжът още веднъж е препратен към Инфекциозна болница. Там е трябвало да се качва до 3 етаж по стълбите. Направен му е и тест за ковид, чийто резултати трябвало да излязат след 3 дни.

Още една драма се разиграва на същото място в Пловдив. Потърпевшите описват, че са имали куп трудности. Болният е бил с двустранна пневмония и позитивен тест за COVID-19.

От Университетската болница отхвърлиха да дадат коментар, само че пратиха публично писмо до NOVA. Заявява се, че фактически има отговорни по случая. Казва се, че в случай че се открият такива те ще бъдат уволнени.

Ръководството на лечебното заведение ревизира дейностите на всички медицински лица, споделят още от болничното заведение. Защо санитарят се е забавил 40 минути и за какво кислородът в бутилката е приключил са някои от въпросите, които управлението ще преглежда.

" Това е една илюстрация на сбърканата ни здравна система от А до Я. Като стартираме от Спешна помощ, продължим през изчезналия ангажимент на персоналните лекари, минем през това, че няма обязаност сред извънболничната и болничната помощ и това, че всеки абдикира в сложен миг. В лечебните заведения няма никаква организация и това, че се разкриват коронавирус структури не значи, че там могат да се лекуват такива пациенти. Това е псевдо медицина. Там няма задоволително О2 няма и реаниматори ", разяснява случая в ефира на " Здравей, България " юристът по здравно право доктор Мария Петрова.

Тя добави, че отговорни могат да се намерят във всяко звено от йерархията на здравната система. " На тези хора би трябвало да се направи аутопсия, тъй като в противоположен случай ще се вземе първата разказана причина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР