Единият чиплет на процесорите Ryzen 3000, произвеждан чрез 7 нанометров

...
Единият чиплет на процесорите Ryzen 3000, произвеждан чрез 7 нанометров
Коментари Харесай

Ето как изглежда рентгеновата снимка на процесора AMD Ryzen 5 3600

Единият чиплет на процесорите Ryzen 3000, създаван посредством 7 нанометров софтуерен развой, съдържа най-много осем процесорни ядра. Ето за какво два чиплета се употребяват единствено в чиповете с 12 и 16 ядра. Останалите процесори от семейството Matisse имат единствено един 7 nm кристал, до който се намира още един 12 nm кристал, включващ контролера на паметта, входно изходната логичност и други. Явно разположението на тези кристали няма по какъв начин да е симетрично и от това се заинтересуваха потребителите на Reddit, които сътвориха забавна полемика по тематиката.

Известният запалянко Fritzchen Fritz освети процесора Ryzen 5 3600 с рентгенови лъчи благодарение на своето особено съоръжение и направи напълно ясни фотоси, показващи разположението на кристалите в този чип. След това върху една от тях бе сложено мащабирано изображение на капачката на процесора, като по този метод излиза наяве тъкмо къде се намират кристалите на чипа, като рентген повее не е нужен.



Полученото извънредно изображение може да се употребява да вземем за пример, при нанасянето на термична паста. Разбира се, плътният контакт на радиатора към капачката отмерено разпределя топлината, само че някои овърколкъри се интересуват и от разположението на кристалите под капачката.

Да си напомним, че Ryzen 5 3600 разполага с 6 процесорни ядра Zen 2 с поддръжка на многопоточна работа, 32 MB кеш памет от трето равнище и работи с тактова периодичност от 3,6 до 4,2 GHz. TDP на новия чип е 65 W.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР