Единични са постъпилите сигнали в Комисията за защита на потребителите

...
Единични са постъпилите сигнали в Комисията за защита на потребителите
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Сигналите във връзка с 8 декември са единични

Единични са постъпилите сигнали в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) по отношение на 8 декември. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов по „ Дарик ” радио.

„ Установихме, че в Банско доста малко звезден хотел се е рекламирал като малко по-звезден. Студентите бяха разочаровани, че изискванията са мизерни ”, даде образец Маргаритов и изясни, че това е нелоялна комерсиална процедура. По случая е осъществена инспекция, а засегнатите биха могли да потърсят обезщетение след влизането в действие на заповедта на Комисията. „ Ако не го получат непринудено, въз основата на нашето решение могат да предявят рекламация пред съда ”, добави ръководителят.

Комисията е съдействала и на студенти, настанени в хотел в Семково, да получат печки, откакто са алармирали за студени стаи. Имало е и недоволство, че в салона за хранене се пуши, като сигналът ще бъде предаден на РЗИ за осъществяване на инспекция. Голяма част от резервациите са за двудневен престой, по съгласно Маргаритов празникът досега протича умерено на фона на формалните данни, че към 25 000 студенти тази година ще употребяват туристически услуги.

Във връзка с извършването на покупки за Коледните и Новогодишните празници Маргаритов разяснява реализираният от Комисията надзор във връзка с най-честите трикове при пониженията – неразбираем % понижение и неосигурени наличия по отношение на размера на направената реклама.

„ Ние се хващаме за това, което е заблудило потребителя. В обекта го е предиздвикал да влезе бомбастичният % понижение, без значение от думата „ до ”, той чака, че там ще има артикули с 70% понижение, да вземем за пример. А това не е по този начин, с едно-две изключения. Ние би трябвало да създадем обективната преценка потребителят въведен ли е в подвеждане с подобен анонс. Когато в един търговски обект има обявено до 50, 60, 70 или повече % понижение и има уравновесено систематизиране в тези проценти на другите групи артикули, които са понижени, не би било проблем. И това е всеобщият случай според статистиката ”, акцентира ръководителят. Маргаритов сподели, че от време на време е мъчно да се реши дали е налице нарушаване или – не, само че по тази причина и комисията е групов орган и решенията се взимат с единогласие или с болшинство.

„ Надявам се да сме намерили умерената линия, по която да вършим разграничителния аршин ”, добави той и уточни, че за интервала от май до октомври от 24 решения на Върховен административен съд, произнесени по разногласия сред КЗП и търговци, 22 са в интерес на контролния орган.

В отговор на констатацията на водещия, че за огромните търговци и най-високата по закон глоба не работи възпиращо за наново осъществяване на нарушаване, Маргаритов изрази позицията си, че нелоялните търговски практики следва да бъдат глобени с % от оборота.

„ Ние постоянно се стремим, когато съобразяваме какъв % евентуално консуматори биха могли да бъдат наранени от нелоялна процедура, да се насочим към максимума. Много постоянно съдът, без значение от това, че удостоверява правилността на нашето решение, понижава размера на избраната от нас глоба, да вземем за пример от 30 000 лева на 20 000 лева Според мен, би трябвало да се мисли по посока разбиране на модела на Комисията за защита на конкуренцията – % от оборота ”, разяснява той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР