Единен публичен регистър по устройството на територията ще бъде създаден

...
Единен публичен регистър по устройството на територията ще бъде създаден
Коментари Харесай

Промяна в ЗУТ предвижда създаване на единен регистър по устройството на територията

Единен обществен указател по устройството на територията ще бъде основан на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството. Това планува план за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията /ЗУТ/, който е оповестен за публично разискване, оповестиха от министерството.

В регистъра ще се разгласяват разрешенията за слагане на преместваеми обекти, рекламни, осведомителни и монументално-декоративни детайли и заповедите за премахването им, разрешенията за разработване на устройствени проекти и техните промени, актовете за одобряването им, както и разрешенията за градеж.

ДНСК продължава инспекциите по сигнали

Регистърът ще съдържа също удостоверенията на консултантите, извършващи оценяване на сходството на капиталовите планове и/или практикуване строителен контрол, техническите паспорти на градежите, актовете за въвеждане в употреба на градежите и заповедите за унищожаване на противозаконните градежи. Той ще сплоти регистрите, поддържани от министерството, Дирекцията за народен строителен надзор, регионалните шефове, общинските и районните администрации.

До основаването му издадените актове ще се разгласяват по досегашния ред. Условията и редът за издание и за поддържане на информацията в единния обществен указател в настоящ тип ще бъдат избрани с разпоредба. Предвижда се той да бъде интегриран с порталите за отворени данни и за пространствени данни.

Проектът за смяна на Закон за устройство на територията е направен в осъществяване на държавната политика за облекчение на административно обслужване, се показва в прессъобщението. Целта на измененията е посредством сливане на данните за устройственото обмисляне на територията, капиталовото планиране и строителството да се обезпечи бърз достъп до тях и по-добро административно обслужване. Затова в законопроекта е включена и наредба, съгласно която административните органи, организациите, предоставящи публични услуги, лицата, осъществяващи обществени функционалности, и органите на правосъдна власт да откриват служебно за потребностите на съответното произвеждане всички условия, вписани в регистъра въз основа на съответните идентификационни данни, посочени от заявител, молител или жалбоподател.

Законопроектът планува регистърът да се управлява от Министерство на регионалното развитие, като ДНСК, регионалните, общинските и районните администрации ще могат да вършат вписвания, отразяване на промени, актуализация и заличавания в регистрите за територията, за която дават отговор. Ще се дадат лимитирани права за прилагане на обособена информация, без опция за промени от жителите. Всички данни в регистъра би трябвало да са налични по електронен път.

Проектът планува още да бъде призната разпоредба, която да дефинира общите правила за организацията на административното обслужване по Закон за устройство на територията. С нея ще се утвърдят мостри на документи за всички административни услуги, осъществявани по реда на този закон. Целта е понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса, като се уеднакви броят и типът на изискващите се документи за една и съща услуга, типът и наличието на заявките за даване на административни услуги и обезпечаването на разнообразни благоприятни условия за подаване на заявките за осъществяването им и приемане на готовите документи.

С препоръчаното изменение се регламентират изчерпателно условията, при които може да бъде обещано единодушието или основанията за отвод, както и особените правила при издаване на авансово единодушие за геозащитни ограничения и действия или строителство на здания и уреди в свлачищни региони. Регламентира се също редът за служебно координиране на плановете на подробни устройствени проекти със заинтригуваните централни и териториални администрации, както и със профилираните контролни органи в случаите, когато за съгласуването не се изисква издаване на актове при изискванията, по реда и периодите, избрани в специфичен закон.

В плана е планувано писменото единодушие на съответния министър за смяна на предназначението на постройка или част от такава, която е обект на образованието, науката, опазването на здравето или културата, както и на спортни обекти уреди или на части от тях да се дава служебно на основния проектант или на способен орган.

С приемането на законопроекта ще се усъвършенстват разрешаването на разработване на устройствени проекти и техните промени, одобряването на устройствени проекти и техните промени и на капиталови планове, издаването на позволения за градеж, позволения за прилагане на градежи от първа, втора и трета категория и на удостоверения за въвеждане в употреба на градежи от четвърта и пета категория.

Общините желаят указател на наемодателите в мрежата

Проектът за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията може да бъде открит на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие в секция "Проекти на нормативни актове " и в Портала за публични съвещания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР