Единадесет заложници, освободени днес от Хамас, вече са в Израел,

...
Единадесет заложници, освободени днес от Хамас, вече са в Израел,
Коментари Харесай

Хамас пусна 11 заложници. Израел освободи 33 затворници

Единадесет заложници, освободени през днешния ден от " Хамас ", към този момент са в Израел, съобщи късно нощес израелската войска, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

На освободените заложници ще бъдат направени медицински прегледи, след което те ще имат опция да се видят още веднъж със фамилиите си.

По-рано израелските въоръжени сили оповестиха, че единадесет заложници са предадени от " Хамас " на Червения кръст като част от примирието сред Израел и палестинското ислямистко придвижване.

Според информации на израелски медии освободените заложници са девет деца и две дами. Това е четвъртата група заложници, които " Хамас " освобождава от началото на примирието с Израел в петък, отбелязва ДПА.

По-късно израелските управляващи оповестиха, че в подмяна на пленниците са освободили 33 палестински пандизчии.
Още два дни помирение
Вчера египетски и катарски публични представители, а по-късно Белият дом и  " Хамас ", потвърдиха, че четиридневното помирение ще бъде удължено с още два дни. 

" Постигна се съглашение за удължение на периода на филантропичното помирение в линията Газа с още два дни ", написа представител на катарското външно министерство в обществената мрежа " Екс ". 

Условията остават непроменени. Споразумението, подписано сред Израел и " Хамас " предходната седмица, даваше опция за удължение на прекратяването на огъня в подмяна на освобождение на спомагателни 10 пленници дневно, напомня ДПА. Сделката планува освобождението на оптимално до 100 заложници, които да бъдат разменени за до 300 палестинци, намиращи се в израелски затвори в интервал от 10 дни. Досега са освободени 58 души, държани от " Хамас " за заложници и 117 палестински пандизчии.

По време на офанзивата си на 7 октомври " Хамас " води в линията Газа към 240 души, намирали се на израелска територия.

Според египетското държавно разузнаване удължаването на прекратяването на огъня цели да улесни ежедневното освобождение на други 10 заложници в подмяна на по 30 палестинци. В допълнение здравна помощ, храна и гориво ще бъдат доставени в анклава.

Говорителят на израелското държавно управление Ейлон Леви съобщи, че 184 заложници не престават да са държани в линията Газа. От тях 14 са чужденци, а 80 са израелци с второ поданство.

Съединени американски щати обявиха през днешния ден, че считат, че не всички заложници са държани от " Хамас ", което прави освобождението им мъчно. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби сподели, че се счита, че други ислямистки групи и физически лица държат няколко души, само че не загатна съответна численост.

Вашингтон изрази вяра, че новата договорка за удължение на краткотрайното преустановяване на огъня с два дни може да проправи пътя за по-нататъшни удължавания.

" Ние желаеме да забележим освобождението на всички заложници и това е най-хубавият метод да реализираме това ", сподели Кърби. " Благодарни сме, че спечелихме два спомагателни дни, с цел да работим за това тук ", акцентира той. " Сега, с цел да се удължи паузата, " Хамас " пое уговорката да освободи други 20 дами и деца през идващите два дни. Ние несъмнено се надяваме да забележим, че паузата се удължава още повече ", добави Кърби. 

В Ню Йорк Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще разисква войната в Газа минимум два пъти тази седмица, като първият път ще е още през днешния ден по искане на Русия, напомня ДПА. На втората среща в сряда ще приказва и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР