Единадесет спектакъла са включени в конкурсната програма на Международния куклено-театрален

...
Единадесет спектакъла са включени в конкурсната програма на Международния куклено-театрален
Коментари Харесай

11 спектакъла в битка за наградите Пиеро в Стара Загора

Единадесет спектакъла са включени в конкурсната стратегия на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни " Пиеро 2019 " , който ще се организира от 24 до 29 септември в Стара Загора.  В надпреварата се впускат обединения от Италия, Сърбия, Испания, Полша, Съединени американски щати и 6 български. При кого ще отидат премиите ще решава  интернационално 7-членно жури .
Негов ръководител е известният театровед и критик лекар Светла Бенева. Членове са Нина Димитрова, актриса и режисьор, сценографът проф. доктор Васил Рокоманов, младият композитор Милен Апостолов, двама италиански театрални критици и публицисти - Джулия Фокарди и Томазо Кименти, и белгийският драматург и режисьор Лоран Ван Ветер. 
Наградите се връчват в осем категории - за  постановка, за сценография, за музика, за мъжка и за женска роля, за пробни и нови форми, премия на младата рецензия и Гран при - за най-хубав театър. Връчва се и от няколко издания насам и премия за повсеместен принос в развиването на кукленото изкуство, която е учредена от доктор Валентин Стоянов, наследник на един от учредителите на старозагорския куклен спектакъл Коста Вълков. Статуетките на Гран при и Наградата за повсеместен принос, както и плакетите на останалите награди са по план на починалия към този момент ваятел Емил Иванов. 
Извънконкурсната стратегия е извънредно разнообразна и в нея са включени повече от 35 събития , похвали се на конференция през днешния ден Дарин Петков, шеф на Държавен куклен спектакъл (ДКТ) - Стара Загора. В нея ще има представления, изложения, балет, концерти, министър председатели на книги, анимационна гледка.
Шест дни Стара Загора ще живее с фестивала, за чиято безпроблемна реализация в симбиоза работят всички културни институции в града - трагичен и куклен спектакъл, опера, районната библиотека, акцентира той и благодари за безрезервната поддръжка на общината през 19-те години от основаването на фестивала. 
Официалното разкриване ще бъде на 24 септември във фоайето на Държавна опера - Стара Загора, където ще бъде инсталирана една от атракциите на съпътстващата стратегия - интерактивната архитектурна апаратура " Конгломерат " .
Тя е огромен план, иницииран от Съюза на българските художници. В нея са вплетени 6 разнообразни жанра - трагичен и куклен спектакъл, опера, кино, актуален танц, пърформативни изкуства, изясни Петков. Чрез AR (добавена реалност) технология посетителите ще могат да прегледат образни материали от 53 български представления, а с VR (виртуална реалност) технология да се " потопят " в над 10 спектакъла.  Технологиите навлизат и в организацията на тазгодишното издание на фестивала " Пиеро ". За тези, които живеят посредством мобилните си устройства - смарт телефони, таблети, преносими компютри, ще получават достъп до каталога и презентационния клип участниците и рекламните сътрудници на фестивала с брандирана флаш памет .
С помощта на община Стара Загора в транспортните средства на градския превоз са публикувани рекламни материали за фестивала и със сканирането на QR код се получава достъп до програмата, опция за закупуване на билети онлайн и други екстри за сраснали те се с мобилните си телефони.
Организатори на фестивала, който се организира под патронажа на кмета на община Стара Загора, са Държавен куклен спектакъл - Стара Загора, Община Стара Загора, Сдружение с нестопанска цел „ Пиеро “ и Министерство на културата. 
Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „ Пиеро " е неповторим за Европа фестивал, отличен от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значителност и иновативност EFFE 2019-2020 (Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа). Създаден е през 2000 година, а десетте му издания го направиха известен освен в България, а и в Европа и отвън нейните граници. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР