Единадесет служители на Националната агенция за приходите (НАП) на сравнително

...
Единадесет служители на Националната агенция за приходите (НАП) на сравнително
Коментари Харесай

Данъчни продавали данни от разследвания за контрабанда

Единадесет чиновници на Националната организация за приходите (НАП) на относително ниско равнище ще бъдат упрекнати, че са работили като проведена незаконна група, която се е занимавала с корупция и пране на пари. Това стана ясно по време на брифинг на шефа на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов и зам.-шефа на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Разследващите обясниха, че незаконната група е издавала на заинтригувани лица информация от основания през 2015 година междуведомствен координационен център за противопоставяне на контрабандата.

Във вторник бе обявено, че в София, Рила и Ботевград е почнала акция по претърсвания и изземания в служебни пространства и жилища по отношение на разработка против проведена незаконна група в Национална агенция за приходите. Четири дни преди този момент шефката на Националната организация за приходите Галя Димитрова съобщи пред публицисти, че не й е известно данъчни чиновници да са забъркани в схеми за данъчни закононарушения.

" За мен като шеф на ГДБОП беше доста значимо елиминирането на тази проведена незаконна група и с помощта на качествените оперативно-издирвателни мероприятия се стигна до тази реализация. През май 2015 година с решение на Министерски съвет беше основан така наречен контрабанден център – Център по противопоставяния на контрабандата, надзор на рискови артикули и товари. Целта му е да координира дейностите на правораздавателните институции и основаване на по-добри условия за по-добра събираемост. Общото е, че част от чиновниците на Национална агенция за приходите – София бяха ангажирани с това да получават информация за идни дейности на антиконтрабандния център. Те обаче я издавали посредством медиатори на заинтригувани лица.

" Използван е целият набор от издирвателни средства, с цел да фиксираме като доказателства към делото тези моменти, в които чиновници на Национална агенция за приходите предаваха такава информация “, обясни Ивайло Спиридонов.

По думите на шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев 11 души са привлечени като обвинени за присъединяване, а едно лице и за управление на проведената незаконна група, която се състои от чиновници на териториалната дирекция на Национална агенция за приходите в София. Престъпната група се е занимавала с корупционни закононарушения.

Гешев посочи, че става дума за незаконна група от данъчни на ниско и приблизително равнище, само че увери, че се ревизира дали в схемата не са забъркани и по-високопоставени чиновници на Национална агенция за приходите.

Част от лицата в разнообразни комбинации ще бъдат привлечени и за така наречен вторични закононарушения - подкупи в съучастничество, а някои от тях и за обособени закононарушения като да вземем за пример пране на пари, споделиха още от държавното обвиняване.

" Участниците в тази ОПГ са на разнообразни равнища в Търговско дружество на Национална агенция за приходите София - дирекция " Оперативни инспекции " – от инспектори през ръководители екипи до началник-сектор, който е управлявал тази проведена незаконна група”, заяви Иван Гешев. По думите му данъчните са прибирали от предприемачи сред 500 и 5000 лева за даване на информация за следствия.

Прокурор Петров изясни, че даже се е стигало до моменти за заплащане в натура, в случай че инспекторите не са успявали да се контракта с избрани търговци за сумата. Така, по тяхна преценка, са били взимани движимости, които биха могли да задоволят битовите потребности на чиновниците на Национална агенция за приходите, изясни той.

" Също по този начин самият механизъм на приемането на парите от данъчните чиновници е при осъществяване на така наречен контролна покупка и при авансово контрактувана сума. В стоките, които са получавали като покупка, е бил подложен плик с пари, с цел да може да бъдат излъчени неявно да вземем за пример за останалите клиенти “, сподели още Петров.

Досъдебното произвеждане е формирано преди месец, като по него са употребявани целият набор от СРС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР