Единадесет съдии от Апелативния специализиран съд, поискаха от Висшия съдебен

...
Единадесет съдии от Апелативния специализиран съд, поискаха от Висшия съдебен
Коментари Харесай

11 спецапелативни съдии сезираха ВСС след проверка от Лозан Панов към тях

Единадесет съдии от Апелативния профилиран съд, желаеха от Висшия правосъден съвет (ВСС) да се произнесе за опит за оказване на въздействие върху вътрешното им разбиране.

Повод за това искане, подписано отпред с ръководителя на Спецапелативния съд Георги Ушев, е разпоредената от ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов инспекция на придвижването на делата по смяна на ограниченията за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Днешното писмо до Висш съдебен съвет е ден откакто от Спецпрокуратурата отхвърлиха да дават за инспекция от Върховен касационен съд делото против някогашния кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Припомняме, откакто Спецсъдът два пъти промени ограниченията за неотклонение на Иванчева и на Петрова в " домакински арест " от спецпрокуратурата направиха казус и за по-малко от два часа внесоха митинг, с цел да не може Иванчева и Петрова да отидат в домовете си под арест.

Възражението на магистратите е, че инспекцията включва и към момента неприключило дело, визирайки определение на съдията-докладчик по корупционното дело в община " Младост " - Иво Хинов. Съдията промени мярката от " задържането под стража " с " домакински арест " на отстранената кметица Десислава Иванчева и някогашната й заместничка Биляна Петрова.

Спецапелативните съдии изясняват, че ден откакто по митинг на прокуратурата против тази смяна, при тях е формирано дело. Тогава пристигнала заповедта за инспекция, която ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов стимулира с медийни изявления.
Магистратите чакат освен Съдийската гилдия, а целия Висш съдебен съвет, да каже дали заповедта на Панов е демонстрация на преднамерено отношение към профилираните съдилища и в частност към Апелативния.

" Не считаме, че кампанийни медийни изявления, изключително изразяващи противоположните субективни мнения на заинтересуваните страни, за упования от тях краен резултат, е редно да са причина за каквито и да било форми за институционален напън върху съда, тъй като това не обслужва потребността на българското общество от заслужено правораздаване ", пишат 11-те недоволни спецапелативни съдии.

Припомняме, на 16 ноември магистратът промени ограниченията за неотклонение на двете от " задържане под стража " на " домакински арест ", само че до освобождение действително по този начин и не се стигна.

Прокуратурата обаче стремително стачкува определението и Апелативният съд спря осъществяването му. Реално това се случва за повторно.

Адвокатът на Иванчева Марин Марковски съобщи, че действително задържането е нелегално. Освен това по думите му прокуратурата не разполага с никакви доказателства по обвиняването. Тогава беше издигнат въпроса и с по-лека мярка на третия обвинен някогашния кмет Петко Дюлгеров, който се намираше под домакински арест.

Петко Дюлгеров бе арестуван на 17 април 2018 година, редом с Десислава Иванчева и Биляна Петрова, само че не толкоз показно. За него се разбра едвам на идващия ден, когато му бяха повдигнати обвинявания като помощник, който съзнателно е улеснил Иванчева и Петрова да изискат и одобряват рушвет. На процедура от процеса до този миг се разбра, че Петко Дюлгеров е взел парите и е " съветвал " предприемача Александър Ваклин.

В момента се развива и следващият скандал към ареста и процеса против Десислава Иванчева и Биляна Петрова, обвързван с изискванията в ареста, където те обитават към този момент месеци. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР