Единадесет нови пътни знака ще помагат на участниците в движението

...
Единадесет нови пътни знака ще помагат на участниците в движението
Коментари Харесай

Три министерства измислиха и въведоха 11 нови пътни знаци

Единадесет нови пътни знака ще оказват помощ на участниците в придвижването и ще усъвършенстват пътната сигурност в страната. Въвеждането им е залегнало в план за смяна на Наредба № 18 от 23.07.2001 година за сигнализация на пътищата с пътни знаци, създаден от Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на превоза и известията и Министерството на вътрешните работи по напътствие на Върховната административна прокуратура, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие. 

Нормативният акт, който урежда типа, реда и разпоредбите за потребление на типовете пътни знаци, е оповестен за публично разискване в Портала за публични съвещания и интернет страниците на трите министерства.



Предлагат се нови знаци от група " Г " - Г14б " Край на наложителен път единствено за велосипедисти ", Г15б " Край на наложителен път единствено за пешеходци " и Г16б " Край на наложителен път единствено за пешеходци и велосипедисти с указано място на придвижване ". С тях ще се отбелязва краят на деяние на пътните знаци Г14а " Задължителен път единствено за велосипедисти ", Г15а " Задължителен път единствено за пешеходци " и Г16а " Задължителен път единствено за пешеходци и велосипедисти с указано място на придвижване ".

Нови пътни табели ще има и в групата знаци за платена зона. С нови указателни табели - Д28 " Споделена зона за придвижване с ограничаване на скоростта " и Д29 " Край на споделена зона за придвижване с ограничаване на скоростта ", ще се отбелязва начало и завършек на зона, която в цялата си ширина е споделена от указаните участници в придвижването. Предлага се и знак Д30 " Паркирай и пътувай ", който ще алармира местата, в които може да се паркира и премине към линиите на публичния превоз.

Въвеждат се нови пътни знаци и от група " Ж ", които ще се употребяват за обозначаване на номера на велосипедни направления, включени в туристически и велосипедни карти за разпространение на велосипедния и различния туризъм.

Определят се и пътни знаци, които се употребяват за сигнализиране на пътен сектор, в който се движат водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство.

Една от задачите на измененията в наредбата е уеднаквяване на знаците в страните от Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР