Единадесет нови депутати от управляващата коалиция положиха клетва пред Народното

...
Единадесет нови депутати от управляващата коалиция положиха клетва пред Народното
Коментари Харесай

Нови депутати от управляващата коалиция положиха клетва

Единадесет нови депутати от ръководещата коалиция поставиха клетва пред Народното събрание на мястото на определените за министри в постоянното държавно управление.

Венцислава Любенова от "Продължаваме Промяната " влиза като народен представител от Пловдив. Тя заема мястото в Народното събрание на Кирил Петков за времето, за което той извършва функционалностите на министър-председател.

Емил Георгиев влиза от листата на "БСП за България " в 25-и МИР София на мястото на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която беше определена за вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността.

Преди това Народното събрание одобри решения за преустановяване на пълномощията на народните представители Яна Балникова и Лена Бориславова от ПГ "Продължаваме Промяната ".

Балникова и Бориславова са подали своите оставки на 14 декември, заяви ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

Със 157 гласа "за ", един - "против " и петима - "въздържали се " депутатите одобриха оставката на Яна Балникова. Оставката на Лена Бориславова бе гласувана със 161 - "за ", петима - "против " и трима "въздържали се ".



Двете дами са подали оставки, като са показали чл.72, ал.1 т.1 от Конституцията на Република България, който гласи, че "пълномощията на народния представител се приключват предварително при подаване на оставка пред Народното събрание ".
Балникова е зам.-председател на парламентарната група на Политическа партия, а Бориславова оглавява краткотрайната комисия за разработване на план на Правилник за организацията и активността на Народното събрание.

По информация на в този момент Бориславова ще бъде представител на Министерския съвет.

Преди дни Велико Минков също съобщи, че желае да напусне Народното събрание.

Лена Бориславова подава оставка и като ръководител на краткотрайната комисия за правене на устав на Народно събрание. На нейно място бе препоръчан Настимир Ананиев.

Ананиев, народен представител от "Продължаваме Промяната " /ПП/, бе определен за поста, като "За " гласоподаваха 160 народни представители, "против " - 52-а, а двама се въздържаха.

В изявление по време на дебата по точката депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Ненков разяснява, че Ананиев няма задоволително парламентарен опит, с цел да оглави комисията. По думите му измежду четирите партии, които образуваха болшинство в Народното събрание - Политическа партия, Българска социалистическа партия, "Има подобен народ " и "Демократична България ", има по-опитни депутати, които са и адвокати.

Ненков даде образец с Ива Митева, народен представител от Има Такъв Народ и ръководител на предходните два Народното събрание, и Атанас Славов от Демократична България. Председателят на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров изясни, че комисията към този момент е напреднала със своята работа.

Той отбрани избора на Ананиев за ръководител. "Ние считаме, че той е подобаващият човек за оставащото едно съвещание ", сподели Гюров.

Парламентът гласоподава също Явор Божанков от Българска социалистическа партия за България да стане член на краткотрайната комисия.

Депутатите ще продължат и работата си по правилника за активността на Народното събрание.

Като трета точка в седмичния дневен ред беше заложено основаването на краткотрайна комисия по въпросите с енергийната рецесия. По предложение на Георги Свиленски от Българска социалистическа партия точката ще се преглежда през днешния ден, а не в четвъртък, както беше заложено авансово.

Предложението докара до остра реакция от страна на ГЕРБ. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова съобщи, че енергийна рецесия има тогава, когато не могат да се покриват доставките за ток. Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов пък попита за какво ще се разисква основаването на комисия за рецесията с тока, а не било заложено основаването на такава за Коронавирус рецесията.

В плана за решение за основаване на краткотрайна комисия за енергийната рецесия е записано да се сътвори комисия, включваща по двама представители от всички партии. Тя ще е със период от месец и би трябвало да потърси решение за справяне с високите цени на тока.

Очаква се да има постоянен председателски съвет преди съвещанието. На него може да бъде повдигната тематиката в Народно събрание да се влиза единствено със зелен документ. Това бе предложение на Кирил Петков. Към този миг няма решение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР