Един зелник не е ли пиперлия, хич не ни го

...
Един зелник не е ли пиперлия, хич не ни го
Коментари Харесай

Зелник Пиперлия с готови кори

Един зелник не е ли хаплив, никак не ни го хвалете

Необходими Продукти

● кори за баница - 6 - 8 бр.
● кисело зеле - 1/2 зелка, дребна
● кайма - 250 г
● ориз - 1 шепа, цялостна
● лук - 1 глава
● чушки - 2 бр. (зелена или жълта)
● сухи чушки - 1 бр. алена
● пикантен пипер - на усет, люспи
● черен пипер - на усет
● кимион - 1 ч.л.
● червен пипер - 1 ч.л.
● магданоз - 1 с.л. изсъхнал
● олио - 90 мл
● сол - на усет

За заливка


● яйца - 1 бр.
● олио - 3 - 4 с.л.
● кисело мляко - 2 с.л.
● сол - 1 щипка

Начин на подготвяне

Приготвяме плънката, като накълцваме лука и свежите чушки на кубчета. Запържваме в загрятото на сдържан огън олио за 5-7 минути.

Нарязваме зелето на ситно и слагаме и него, без да го отцеждаме. Наливаме към 250 мл вода или зелев сок и оставяме да се задуши до извиране на течността, след което прибавяме ориза, авансово почистен от нишестето. Запържваме го за две минути и наливаме още 250 -300 мл вода, похлупваме с похлупак и оставяме да се поеме течността от ориза за към 7-8 минутки.

Щом остане на лой (наглеждайте го, с цел да не загори на дъното), опитваме дали зелето и оризът са омекнали - не би трябвало да са изцяло подготвени, само че не и прекомерно твърди, по тази причина в случай че е належащо, прибавете още малко течност и изчакайте да изври.

Добавяме каймата, подправките, натрошената на ситно суха чушка и още малко вода(100 мл), бъркаме, до момента в който стане на трохи, и снемаме от огъня. Плънката за зелника е подготвена.

Разстиламе корите за баница. Те не би трябвало да са от най-фините. Разпределяме от плънката отмерено и навиваме две по две. Всяко рулце завиваме и подреждаме в кръгла тавичка под формата на охлюв (вита баница).

Разбиваме добре продуктите за заливката, с нея намазваме доста щедро зелника и остатъка поливаме от горната страна отмерено. Печем в авансово загрята на 180 градуса фурна до златист тен.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР