Един загинал в Мексико, тъй като бурята Хилари носи „животозастрашаващи“ наводнения и рекордни валежи в Калифорния

...
Най-малко девет милиона души в Южна Калифорния са под предупреждения
Коментари Харесай

Най-малко девет милиона души в Южна Калифорния са под предупреждения за наводнения, тъй като са изправени пред „животозастрашаващи“ дъждове, кални свлачища, торнада , силни ветрове и прекъсвания на електрозахранването.

Части от Калифорния бяха поставени под извънредно положение от губернатора Гавин Нюсъм.

Един човек загина при бурята в мексиканския щат Долна Калифорния , след като колата, в която са били, е била отнесена в преливащ поток.

В САЩ двама души бяха спасени от река Санта Клара в окръг Вентура, северно от Лос Анджелис, докато друг остава в неизвестност, казва полицията.

Националната метеорологична служба (NWS) призова хората да стоят на закрито и да не излизат от пътищата в и около Лос Анджелис, предупреждавайки за „опасни“ условия, тъй като дъждовната вода продължава да се оттича от хълмовете.< /p>

Има и предупреждения за внезапни наводнения, като NWS казва, че хората трябва да се преместят на по-високи места в засегнатите райони, наричайки времето „животозастрашаващо“.

Изображение: Превозни средства пресичат басейн за контрол на наводненията в Палм Дезърт, Калифорния. Снимка: AP Изображение: Наводнение в Палм Спрингс Изображение: Плуг разчиства отломки покрай наводнена магистрала Сиера в Палмдейл. Снимка: AP

Редица рекорди за валежи са били бити в щата, като в Университета на Южна Калифорния са регистрирани 1,53 инча - спрямо 0,03 инча през 1906 г.

На международното летище в Лос Анджелис, предишният рекорд от 2022 г. за „следа“ беше добре победен за една нощ с падане от 1,53 инча.

В Палм Спрингс малцина биха изпитали това.

Последният път, когато тропическа буря удари тези напечени от слънце улици или където и да е другаде в Калифорния, беше през 1939 г.

Това е новост, с която никой не рискува, 84 години по-късно.

В този град, на 100 мили източно от Лос Анджелис, улиците се изпразниха тъй като 63% от годишните му валежи падат за един ден.

Това беше нетипична сцена за август на място, което обикновено е многолюдно, магнит за посетители от цял ​​свят .

Жителите на този град някога са включвали страхотното и доброто на Холивуд.

Това беше пустинно убежище за звезди, чиито студийни договори диктуваха, че трябва да са в рамките на два часа от работното място в случай на повторни снимки.

26-футова статуя на Мерилин Монро е издигната като емблема на нейния шоубизнес печат. Този уикенд Норма Джийн стоеше сама, като свещ на вятъра, докато духаше Хилари.

Жителите на Палм Спрингс се вслушаха в предупрежденията на властите да останат на закрито от страх от „катастрофални и животозастрашаващи“ условия.

Това беше ден за обикаляне из Голдън Стейт, място, чието население е добре обучено в подготовката за горски пожари и земетресения, но за което вятърът и дъждовните бури представляват рядка и непредвидима заплаха.< /p>

Дори след като най-лошото от бурята Хилари отмина, продължават опасенията относно продължаващата заплаха от кални свлачища. Пустинната земя по крайбрежните хълмове и планини не абсорбира добре вода и има опасност дъждът да се оттича, причинявайки риск от внезапни наводнения на земята и общностите на по-ниско ниво.

Това е опасност, която ще продължи дълго след като Хилари се самовзриви.

Прочетете повече: Изменението на климата прави ураганите по-чести и жестоки, учени смятат

На други места Лонг Бийч (1,56 инча), Холивуд Бърбанк (1,61 инча), Палмдейл (2,95 инча), Ланкастър (2,72 инча), Сандберг (1,52 инча), Окснард (0,77 инча) и Дядо Коледа Летищата на Барбара (0,06 инча) също бият предишни рекорди.

Освен проливния дъжд, земетресение удари Южна Калифорния близо до Охай, на около 80 мили (130 км) северозападно от Лос Анджелис, регистрирайки магнитуд от 5,1, с местни доклади, според които е било усетено широко в региона.

Изображение: Последствията в Долна Калифорния. Снимка: Едит Агилар

Хилари вероятно ще отслабне, докато се придвижва към Невада, въпреки че силният дъжд ще продължи, като хиляди училища в района на Лос Анджелис ще бъдат затворени.

Видеоклипове от транспортни и метеорологични служби, публикувани на X, по-рано известен като Twitter, показва порои от дъждовна вода, които се стичат по пътища и писти, носейки кал със себе си.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР